Autor textu: TASR
02.07.2023

SLOVENČINA180: Osobnosti slovenského jazyka - Ján Palárik

Ján Palárik, ktorý patrí k zakladateľom modernej slovenskej drámy, je autorom viacerých divadelných hier, ako napríklad Inkognito, Drotár či veselohry Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, ktorá mu priniesla najväčší úspech. 

Na snímke pamätná busta Jána Palárika v areáli kostola v Majcichove. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Raková/Bratislava 2. júla (TASR) - TASR prináša v rámci spravodajského seriálu krátke profily osobností, ktoré sa významnou mierou zaslúžili o pozdvihnutie, rozvoj a kodifikáciu spisovného jazyka Slovákov. K popredným osobnostiam patril kňaz, publicista a jeden z najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej drámy Ján Palárik.

Narodil sa 27. apríla 1822 v obci Raková. Pochádzal z učiteľskej rodiny, a tak počiatočné základné vzdelanie dostal od rodičov. V klasickom vzdelávaní pokračoval na gymnáziu v Žiline a v Kecskeméte, teológiu študoval v Ostrihome, v Bratislave a v Trnave. 

Po vysvätení v Ostrihome v januári 1847 pôsobil najskôr ako kňaz v Starom Tekove, potom v Štiavnických Baniach. Následne bol v lete 1851 preložený na nemeckú faru do Budapešti, kde sa dostal za trest, pretože jeho progresívne názory sa cirkevnej vrchnosti nepáčili. Ako farár horlil za občianske práva, národnú i sociálnu slobodu, zastával sa demokratizačných reformných zásad v cirkvi. Od roku 1862 až do svojej smrti pôsobil v Majcichove.

Ján Palárik, ktorý patrí k zakladateľom modernej slovenskej drámy, je autorom viacerých divadelných hier, ako napríklad Inkognito, Drotár či veselohry Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, ktorá mu priniesla najväčší úspech. 

Písal do časopisov Cyrill a Method, Listy pro výchovu, školu a literatúru, Priateľ školy a literatúry, do Slovenských novín, časopisu Sokol, do Peštbudínskych vedomostí, ako aj almanachov Concordia, Svornosť a Lipa. V rokoch 1852 až 1855 redigoval Katolícke noviny pre dom a cirkev.

Činný bol aj pri organizovaní národného školstva a osvety, pričom vyzýval na zakladanie knižníc a vzdelávacích spolkov. Napísal niekoľko učebníc náboženstva, čítaniek a gramatík pre slovenské školy. Podporoval tiež založenie slovenského gymnázia v Kláštore pod Znievom a kníhtlačiarenského spolku Minerva v Budapešti. 

Ján Palárik zomrel 7. decembra 1870 v obci Majcichov.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]