Autor textu: TASR
20.06.2022

Šéfka EK: Občania dali inštitúciám bohaté nápady na zlepšenie Únie 

Išlo o 49 podrobných návrhov a viac ako 300 opatrení na zlepšenie každodenného života a vybudovanie lepšej budúcnosti. 

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Bruseli 17. júna 2022. FOTO TASR/AP

Bratislava/Brusel 20. júna (TASR) - Európski občania poskytli inštitúciám Európskej únie (EÚ) bohaté a rozsiahle nápady na zlepšenie fungovania Únie. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v súvislosti s odporúčaniami z Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE).

      Išlo o 49 podrobných návrhov a viac ako 300 opatrení na zlepšenie každodenného života a vybudovanie lepšej budúcnosti. "Sľúbili sme, že budeme na to odpovedať," uviedla von der Leyenová. EK v piatok popoludní objasnila, ako môže pracovne nadviazať na výsledok CoFoE. Informoval o tom spravodajca TASR v Bruseli.

      Po roku priamych rokovaní s občanmi sa konferencia skončila 9. mája 2022. Komisia ponúka posúdenie toho, čo je potrebné urobiť v nadväznosti na návrhy konferencie, poskytuje prehľad o ďalších krokoch. Stanovuje tiež, ako sa čo najlepšie poučiť z CoFoE a ako začleniť "participatívnu demokraciu" do politiky a tvorby právnych predpisov EÚ.

      EK napríklad na základe úspechu panelov európskych občanov umožní týmto panelom rokovať a vydávať odporúčania pred určitými kľúčovými návrhmi v rámci širšej tvorby politiky a v súlade so zásadami lepšej právnej regulácie.

      Prvý súbor nových návrhov EK predstavia v septembri v Štrasburgu na pôde europarlamentu počas prejavu o stave Únie, ktorý prednesie predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Pôjde o súbor návrhov, ktoré budú zahrnuté do pracovného programu Európskej komisie na rok 2023 a na nasledujúce roky. 

      Eurokomisia zabezpečí, aby sa nové reformy a politiky vzájomne nevylučovali z diskusií o potrebe zmeny zmlúv o fungovaní EÚ. Komisia na jeseň tohto roka pripraví konferenciu zameranú na spätnú väzbu o CoFoE a to v snahe, aby boli občania, ktorí sa tohto procesu zúčastnili, informovaní o ďalších krokoch a aby sa udržala dynamika tohto procesu.


      (spravodajca TASR Jaromír Novak)

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]