Košice 05.05.2025 (Skolske.sk)
29. apríla 2025 sa milovníci gastronómie zišli v srdci východného Slovenska na súťaži Strednej odbornej školy obchodu a služieb Jána Bocatia v Košiciach, v spolupráci s Košickým klubom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, konanej pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislava Trnku, v priestoroch Congress Hotel Centrum na VIII. ročníku medzinárodnej súťaži Košický kuchár a VIII. ročníku Jarnej gastronomickej výstavy jedál a cukrárenských výrobkov.
Podujatie, ktoré oslávilo kulinárske umenie a kreativitu tento rok prebiehalo v troch kategóriách Kuchár/kuchárka Junior, Senior, Školské zariadenia a vývarovne a v dvoch súťažných disciplínach Živé varenie, Torty a zákusky. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť moderný inovatívny teplý pokrm s prílohami v časovom limite 50 minút. Hlavnou surovinou boli kačacie prsia a medvedí cesnak. Súťažnou témou v disciplíne Torty a zákusky bolo sladké posolstvo jari. Do Košíc prišlo súťažiť 33 žiakov z 18 škôl zo Slovenska, Čiech a Poľska.
Foto: Mgr. art. Michaela Váczy
Porota zložená z certifikovaných odborníkov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov hodnotila súťažiacich podľa viacerých kritérií od chuťovej vyváženosti cez techniku prípravy až po estetické prevedenie a kreativitu.
Marián Pšak, predseda Košického klubu SZKC a predseda hodnotiacej poroty: „Organizovanie takýchto súťaži prispieva k zvyšovaniu profesionálnych zručností, kreativity i vzájomného porovnávania sa. Vážime si spoluprácu so SOŠ obchodu a služieb Jána Bocatia v Košiciach, ktorá dlhodobo napomáha napĺňať tieto zámery.“
Absolútnym víťazom v kategórii Kuchár Junior živé varenie sa stal Václav Fryč zo Střední školy gastronomie Malešice z Prahy. Zlaté umiestnenie v tejto kategórii získal aj Matej Novák zo SOŠ obchodu a služieb Jána Bocatia Košice. V kategórii Kuchár Senior živé varenie sa stal absolútnym víťazom Šimon Kalata z Plzeňskej Hodovne v Malackách. Dagmar Diržininkiene získala ocenenie v kategórii Školské zariadenia a vývarovne zo ZŠ Postupimská Košice. Ocenenie za kreativitu v kategórii Kuchár Junior živé varenie získal Simon Synak z Hotelovej akadémie Liptovský Mikuláš. Absolútnou víťazkou v súťažnej disciplíne Torty a zákusky v kategórii Junior sa stala Daniela Mrázková z Hotelovej akadémie Južná trieda Košice a Monika Tomášová v kategórii Školské zariadenia a vývarovne získala bronzové ocenenie zo ZŠ Postupimská Košice.
„Kuchári a cukrári nás veľmi milo prekvapili. Ich zápal, nápaditosť a chuť učiť sa sú presne to, čo slovenská gastronómia potrebuje. Zvlášť si vážime prácu kuchárov zo školských jedální, ktorí denne ovplyvňujú stravovacie návyky detí,“ uviedla Ing. Martina Zeteková, riaditeľka SOŠ obchodu a služieb Jána Bocatia v Košiciach.
Foto: Mgr. art. Michaela Váczy
Súťaž podporilo viac ako 20 organizácií, s ktorými škola a Košický klub Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov spolupracujú.
Za posledné roky si súťaž získala renomé nielen v regióne, ale aj na celoslovenskej a medzinárodnej úrovni a opäť ukázala, že kvalitné varenie je nielen o receptoch, ale aj o láske k jedlu, kreatívnom prístupe a neustálom zlepšovaní sa.
Kuchári, ktorí sa tu stretli sú jasným dôkazom, že slovenská gastronómia má sľubnú budúcnosť a možno sa už čoskoro dočkáme ďalších skvelých kuchárskych hviezd, ktoré vzišli z Košíc.