Autor textu: OTS
14.02.2024

Slovenskí študenti sa môžu učiť od najlepších svetových novinárov a držiteľov Pulitzerovej ceny

Journey: Journalism Bootcamp otvára prihlášky už po deviatykrát.

Foto: Nadácia Bakala Foundation

Bratislava 14.02.2024 (Skolske.sk/OTS)

Medzinárodná letná škola Journey je určená pre študentov žurnalistiky zo 14 krajín sveta vrátane Maďarska, Poľska, Slovenska, Českej republiky, Ukrajiny, Veľkej Británie a USA. Mladí novinári budú mať možnosť učiť sa od skutočnej elity medzinárodnej žurnalistiky a získať praktické zručnosti pre budúcu kariéru v médiách. Intenzívny 10-dňový program sa uskutoční v auguste 2024 v českom hlavnom meste Praha. Úspešní kandidáti získajú plné štipendium pokrývajúce náklady na účasť na kurze.

Nadácia Bakala Foundation, ktorú založili Zdeněk a Michaela Bakalovci, organizuje obľúbenú letnú školu žurnalistiky už po deviatykrát. Nadšeným budúcim novinárom ponúka možnosť získať skúsenosti od profesionálov zo svetových médií a agentúr, ako sú CNN, The New Yorker, The New York Times, Reuters, Bloomberg a Associated Press. Medzi tohtoročnými prednášajúcimi budú traja držitelia prestížnej Pulitzerovej ceny: Adam Entous (The New York Times), Brenna Smith (The Baltimore Banner) a Ben Taub (The New Yorker).

"Chceme dať začínajúcim novinárom príležitosť učiť sa od osobností svetovej žurnalistiky, s ktorými by sa inak nemali šancu stretnúť," hovorí Petra Judová, manažérka programu Journey. "Veríme, že odovzdávanie príkladov dobrej praxe za hranicami je jednou z ciest ku kvalitnej a etickej žurnalistike, ktorá je v dnešnej turbulentnej dobe taká dôležitá a žiaduca."

Okrem množstva zaujímavých prednášok budú účastníci pracovať na praktických úlohách a reportážach a oboznámia sa s najnovšími trendami v novinárskej praxi. Vďaka medzinárodnému rozmeru Journey si študenti vybudujú profesionálne kontakty a priateľstvá so začínajúcimi novinármi z celého sveta.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť na webovej stránke Bakala Foundation najneskôr do 3. apríla 2024. Prihlášky môžu podávať aktívni študenti žurnalistiky alebo mediálnych štúdií (ale aj iných odborov - rozhodujúca je motivácia venovať sa žurnalistike), ktorí majú ukončené aspoň dva semestre vysokoškolského štúdia a ovládajú anglický jazyk. Úspešní uchádzači nemusia riešiť finančnú stránku, vďaka štipendiu od organizátora budú pokryté výdavky ako kurzovné, cestovné, ubytovanie a strava.
Bakala Foundation dlhodobo podporuje tému nezávislej žurnalistiky a novinárskeho vzdelávania. Okrem letnej školy Journey organizuje aj kurz Achillove Data, ktorý je špecificky zameraný na investigatívnu žurnalistiku. Študenti nahliadnu do práce investigatívneho novinára a od skúsených profesionálov sa naučia potrebné metódy a postupy. Potom majú možnosť pracovať na vlastnom investigatívnom prípade pod vedením mentora v rodnom jazyku. Prihlášky na Achillove Data sa otvoria v apríli 2024 a samotný kurz sa potom začne na jeseň.

Viac informácií o Journey a Achillových Datach nájdete na oficiálnej webovej stránke nadácie: https://www.bakalafoundation.org/en/

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]