Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Peter Pirončiak
23.03.2025

Gastro Liptov 2025 - oslava mladých gastronomických talentov

Vo štvrtok 20. marca 2025 sa v priestoroch Hotelovej akadémie Liptovský Mikuláš uskutočnil 1. ročník gastronomickej súťaže Gastro Liptov, ktorú organizovala táto škola pod záštitou Tatranského klubu kuchárov a cukrárov. 

Foto: Marián Vojčík

Liptovský Mikuláš 23. marca (Skolske.sk) - Do súťaže sa prihlásilo 18 odborných škôl zo Slovenska a Českej republiky. Táto široká účasť potvrdila význam a prestíž podujatia, ktoré sa stalo platformou na prezentáciu zručností a talentu mladých odborníkov v oblasti gastronómie.

16 kuchárov a 9 cukrárov si zmerali sily v dvoch kategóriách – Kuchár Junior a Cukrár Junior. Podujatie bolo nielen o súťažení, ale aj o podpore mladých talentov a ich odbornom raste.

Organizovanie takejto súťaže je nielen o prezentácii odborných skills a kompetencií, ktoré učíme našich žiakov, ale o overení týchto skúseností pod dohľadom profesionálnych kuchárov a cukrárov. Súťaž je zároveň objavovanie mladých talentov v odbore.

Peter Pirončiak, riaditeľ Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši

Podmienky súťaže a povinné ingrediencie  
V kategórii Kuchár Junior mali súťažiaci za úlohu pripraviť dve porcie moderného teplého pokrmu s prílohami v časovom limite 60 minút. Povinnými ingredienciami boli králičie mäso, čerstvý ružičkový kel a topinambur. V kategórii Cukrár Junior bolo úlohou pripraviť 8 monoporciových dezertov v časovom limite 120 minút, pričom povinnou surovinou bol kokos, ktorý musel byť použitý vo forme kokosového mlieka, pyré alebo strúhaného kokosu. 

​​​​​​​Súťažiaci mali prístup k vlastným surovinám a svojmu inventáru, pričom všetky úkony prebiehali pod dohľadom hodnotiacich komisárov.

Odborná porota  
Súťaž hodnotila odborná porota zložená z komisárov Tatranského klubu slovenských kuchárov a cukrárov, ktorí dohliadali na profesionálny priebeh a objektívne hodnotenie. Predsedom poroty bol Miloš Červenka, renomovaný šéfkuchár a uznávaná osobnosť v oblasti gastronómie. Je držiteľom viacerých ocenení za kulinárske umenie a pravidelne sa zúčastňuje medzinárodných gastronomických súťaží ako porotca. Jeho skúsenosti a profesionálny prístup boli zárukou vysokej úrovne hodnotenia.

pic
Foto: Marián Vojčík

Atmosféra počas celého dňa bola priateľská a profesionálna. Organizátori sa postarali o pohodlie všetkých účastníkov, ich pedagógov a hostí. Súťaž podporilo viac ako 20 organizácií, s ktorými škola spolupracuje v rámci odborného výcviku, duálneho vzdelávania a dodávateľských vzťahov. Táto podpora bola prínosom pre úspešnú realizáciu podujatia.

V kategórii Cukrár Junior sa absolútnymi víťazkami stali Mária Kašická a Linda Šuranová zo Strednej odbornej školy hotelovej vo Vysokých Tatrách, ktoré získali zlato. V kategórii Kuchár Junior si titul absolútneho víťaza odniesol Filip Čižmár zo Strednej odbornej školy služieb a priemyslu sv. Jozafáta v Trebišove. Zlaté umiestnenie v tejto kategórii získali aj Alexandra Kolcunová zo Strednej odbornej školy agropotravinárskej a technickej v Kežmarku a Andriana Kozyk zo SOU a SOŠ Znojmo.

Gastro Liptov 2025 bol nielen oslavou mladých gastronomických talentov, ale aj dôkazom, že kvalitné vzdelávanie a podpora odborného rastu prinášajú skvelé výsledky. Organizátori už teraz plánujú ďalší ročník, ktorý má ambíciu stať sa tradičným podujatím v oblasti gastronómie na Slovensku.

Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš týmto podujatím potvrdila svoju pozíciu ako významného centra vzdelávania a podpory mladých talentov v oblasti gastronómie. Gratulujeme víťazom a účastníkom a tešíme sa na ďalší ročník!

pic
Foto: Marián Vojčík

Marec 2025

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
Akademia
Napíšte nám [email protected]