Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
12.09.2024

Vo Vrútkach predstavili možnosti štúdia v oblasti dopravy a poštových služieb

Pre žiakov pripravili organizátori kariérne poradenstvo s odporúčaním ďalšieho študijného smerovania a výberu povolania.

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vrútky 12. septembra (TASR) - Záujem žiakov o štúdium dopravných smerov chce Ministerstvo dopravy SR zvýšiť prostredníctvom podujatia Študuj dopravu. Akcia sa koná vo štvrtok pri železničnej stanici vo Vrútkach. Návštevníci sa môžu zoznámiť so študijnými a učebnými odbormi v oblasti dopravy, dopravných stavieb a poštových služieb. Štátna tajomníčka rezortu dopravy Denisa Žiláková považuje podujatie za dôležité z pohľadu ambícií ministerstva pritiahnuť mladých ľudí k dopravným profesiám.
        
"Chceme, aby sa žiaci a študenti viac zaujímali o štúdium za železničiara, technika, dopravného inžiniera, aby sa stali napríklad kamionistom, pilotom či poštovým doručovateľom. Doprava je veľmi významnou súčasťou našej ekonomiky. Máme žiarivé príklady v iných štátoch, kedy sa dopraváci vedia uplatniť v socioekonomickom živote," uviedla Žiláková.
        
Pre žiakov pripravili organizátori kariérne poradenstvo s odporúčaním ďalšieho študijného smerovania a výberu povolania. Súčasťou sprievodného programu sú ukážky povolaní v železničnej a cestnej doprave, riadenie rušňa prostredníctvom vlakového trenažéra, prehliadka vystaveného autobusu či kamióna. Záujemcovia si môžu vyskúšať dopravné simulátory, virtuálnu realitu, ale aj precvičiť si vedomosti a zručnosti v dopravných kvízoch.
        
Rezort dopravy aktuálne pociťuje nedostatok ľudí hlavne na železniciach. "Pred štvrťrokom sme po náročných rokovaniach s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny dosiahli to, že naše železničné spoločnosti sa mohli uchádzať o eurofondové prostriedky a pritiahli sme z trhu práce ľudí, ktorí mali záujem o chýbajúce profesie. V podobných náboroch chceme pokračovať aj naďalej," podotkla Žiláková.
        
Spoluorganizátorom podujatia je Stredná odborná škola (SOŠ) dopravná v Martine-Priekope, ktorú aktuálne navštevujú tri stovky študentov. "Registrujeme zvyšujúci sa záujem o štúdium na našej škole. Snažíme sa vytvárať nové odbory, ako je rušňovodič alebo operátor modernizácie a výroby koľajových vozidiel, ktoré sú nedostatkové na trhu práce a každý jeden absolvent má možnosť sa uplatniť v sektore dopravy," poznamenal riaditeľ školy Dušan Striško. Doplnil, že v študijnom odbore rušňovodič majú momentálne v 2. ročníku 30 žiakov a v školskom roku 2024/2025 nastúpilo 50 prvákov.
        
Študuj dopravu je spoločné podujatie rezortu dopravy s mestom Vrútky, SOŠ dopravnou v Martine-Priekope, ďalšími rezortnými strednými odbornými školami, Žilinskou univerzitou v Žiline, rezortnými zamestnávateľmi a vybranými regionálnymi partnermi.

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]