Autor textu: Vladimír Bačišin
25.03.2020

Gustave Le Bon popísal psychológiu davu

Francúzsky sociológ a psychológ skúmal neracionálne správanie ľudí.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 25.03.2020 (Skolske.sk)

Text...

Gustave Le Bon (1841 – 1931) bol francúzsky pychológ, sociológ, antropológ a historik.Jeho myślienky sú aktuálne aj dnes, v súvislosti so šírením masovej paniky, ktorá môže vzniknúť v súvislosti s akýmkoľvej javom

Bol jedným z prvých, ktorý teoreticky zdôvodnil l začiatok „éry mas“ a povedal, že prichádza  celkový úpadok kultúry. Veril, že v dôsledku dobrovoľného nedostatočného rozvoja a nízkej intelektuálnej úrovne veľkého množstva ľudí im vládnu nevedomé inštinkty, najmä ak je človek v dave. Tu dochádza k zníženiu úrovne inteligencie, k zodpovednosti, nezávislosti, pádu kritického myslenia, teda k tomu, že osobnosť ako taká sa vytráca.

Stal sa známym tým, že sa pokúšal ukázať, čo je bežné medzi stavom vecí a zákonmi v psychológii más. Americký sociológ Neil Smelser píše, že „napriek kritike sú lebonovské  myšlienky zaujímavé. Predpovedal dôležitú úlohu davu v našej dobe “a tiež„ opísal metódy ovplyvňovania davu, ktoré neskôr používali vodcovia ako Hitler, napríklad použitie zjednodušených hesiel “.

Hlavné vlastnosti davu podľa Gustave Le Bona sú: anonymita a beztrestnosť, infekcia, nákaza pri šírení názorov, hypnotizovateľnosť, dav môže niečo vidieť, aj keď to v skutočnosti vôbec tak nie je, túži okamžite realizovať svoje nápady. Psychológia davu je podobná psychológii divochov, žien a detí: impulzívnosť, podráždenosť, neschopnosť myslieť, nedostatok odôvodnenia a kritiky, prehnaná citlivosť.

Správanie davu je premenlivé, pretože reaguje na impulzy. V dave niet  pochýb. Ide o extrémy, v ktorých sa akékoľvek podozrenie môže zmeniť na nepopierateľné dôkazy. Masy rešpektujú iba silu. Zdôvodnenie davu je primitívne a založené iba na asociáciách. Dav je schopný vnímať iba obrázky, a čím je obraz jasnejší, tým lepšie ho vníma. Zázračný a legendárny je vnímaný lepšie ako logický a racionálny.

Vzorce slovami bránia davu v premýšľaní. Vzorce sú nezmenené, ale slová, v ktorých sú uzavreté, musia zodpovedať času. Najstrašnejšie veci, nazývané harmonickými slovami  ako napríklad bratstvo, rovnosť, demokracia, sa prijímajú s úctou. Dav nebude smerovať k tým, ktorí to dokazujú, ale k tým, ktorí mu dávajú ilúziu, ktorá ho oslovuje. Dav potrebuje vodcu. Vodca nie je nevyhnutne inteligentný, pretože myseľ vyvoláva pochybnosti. Je aktívny, energický, fanatický. Iba vodca, ktorý slepo verí v jeho myšlienku, môže infikovať ostatných vierou. Hlavnou kvalitou veľkého vodcu je vytrvalá, vytrvalá vôľa.
​​​​​​​
 Stalinov osobný tajomník v 20. rokoch, B. G. Bažanov, podľa M. I. Glassera, napísal, že  kniha Gustava Le Bona „Psychológia davu“ bola jednou z obľúbených  kníh V. I. Lenina . V. I. Lenin v Rusku zorganizoval štátny prevrat v roku 1917. Kedysi sa nazýval Veľká októbrová socialistická revolúcia.

pic
Foto: 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]