Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
05.09.2024

Vysoké školy budú môcť získať financie na simulačné centrá, slúžia aj na prípravu lekárov

Ako doplnil dekan LF UK Juraj Payer, v súčasnosti sa výučba medikov oproti minulosti zmenila, a to vo väčšine sveta.

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bratislava 5. septembra (TASR) - Vysoké školy (VŠ) budú môcť získať financie na modernizáciu, rozšírenie či vznik simulačných centier. Pre TASR to uviedol štátny tajomník rezortu školstva Róbert Zsembera. Simulačné centrá slúžia na prípravu budúcich lekárov na reálnu prax, vytváranie simulácie praktických problémov medicíny, a zabezpečujú bezpečnú starostlivosť pacientov. Skonštatovala to prednostka Ústavu medicínskeho vzdelávania a simulácií Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) Silvia Hnilicová v rámci štvrtkovej konferencie na pôde fakulty.
        
"Simulačná medicína má neodmysliteľné miesto na všetkých renomovaných univerzitách. Medici sa môžu učiť napríklad, ako pristúpiť k urgentným situáciám, ako astmatický záchvat či infarkt myokardu. To nie je možné robiť v reálnej praxi a učiť sa na pacientoch. Na simulátoroch si to nacvičia," priblížila Hnilicová. K niektorým stavom sa tiež podľa nej nemusia dostať alebo sú zriedkavé a v reálnej praxi sa im budú musieť vedieť postaviť.
        
Ako doplnil dekan LF UK Juraj Payer, v súčasnosti sa výučba medikov oproti minulosti zmenila, a to vo väčšine sveta. "Je iné portfólio pacientov, viac jednodňovej medicíny či kratšie hospitalizácie. Klasická výučba tak nie je možná a nahrádzajú ju simulácie," podotkol pre TASR s tým, že simulátory majú rôzne formy a simulujú pacienta alebo situáciu.
        
Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR plánuje podľa Zsemberu na jeseň tohto roka vyhlásiť výzvu zameranú na inováciu zdravotníckych študijných programov s alokáciou viac ako 50 miliónov eur. Z toho vyplýva aj vznik, rozšírenia či modernizácia simulačných centier. "Všetky fakulty, ktoré majú zdravotnícky odbor a sú verejnými VŠ môžu čerpať tieto prostriedky. Aj v spolupráci napríklad strednými zdravotníckymi školami," vysvetlil.        
        
Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Štofko poznamenal, že prostredníctvom simulačných centier nechcú ísť cestou náhrady praktickej výučby priamo v nemocniciach. "Potrebujeme však zabezpečiť prístup k praktickým skúsenostiam vo väčšej miere, a nie je to vždy možné na pracoviskách," dodal pre TASR.
        
Na LF UK sa vo štvrtok koná prvá Slovenská konferencia medicínskeho vzdelávania a simulácií. Zúčastňujú sa na nej zástupcovia rôznych lekárskych fakúlt, zdravotníckych odborov, ako aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Súčasťou sú prednášky o medicínskom vzdelávaní, simuláciách a 3D tlači.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]