Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
26.08.2024

SNP80: Pamätník umučených v lesoparku Brezina v Trenčíne pripomína obete fašizmu

Spomienková slávnosť pri príležitosti 80. výročia SNP v Trenčíne bude podľa trenčianskej hovorkyne tento rok až 5. septembra. 

Foto: TASR

Trenčín 22. augusta (TASR) - Výročie Slovenského národného povstania (SNP) si v Trenčíne každoročne pripomínajú na mieste, kde je pochovaných 69 obetí fašizmu. Popravili ich od októbra 1944 do apríla 1945. Pamätník, dnes známy ako Memento, odhalili v roku 1946 a nachádza sa v lesoparku Brezina neďaleko Čerešňového sadu. TASR o tom informovala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

"Pôvodný Pamätník umučeným je v Dušovej doline v lesoparku Brezina a je venovaný 69 obetiam fašizmu, ktoré na týchto miestach popravili Nemci. Od roku 1970 je miesto pietnych spomienok k tejto udalosti presunuté k inej lokalite Breziny - k Čerešňovému sadu. Dôvodom presunu bola lepšia prístupnosť pre návštevníkov a aj veľkorysejšie poňatie pietnych udalostí. Autormi nového pamätníka sú Ernest Krampl, František Gibala a Jozef Fizel, autor tŕňovej koruny, ktorú medzičasom, žiaľ, niekto odcudzil," doplnila Ságová.

Spomienková slávnosť pri príležitosti 80. výročia SNP v Trenčíne bude podľa nej tento rok až 5. septembra. Trenčianska samospráva chce počkať na začiatok školského roka, aby sa spomienkovej udalosti mohli zúčastniť aj žiaci mestských základných škôl.
        
​​​​​​​Ako dodala, pamätník mesto pravidelne udržiava a čistí. K pamiatkovo chránenému areálu má mesto spracovaný komplexný zámer obnovy. Schválil ho Krajský pamiatkový úrad Trenčín a Ministerstvo obrany SR - Úsek vojnových hrobov.
        
Prvá etapa obnovy areálu sa uskutočnila na jar tohto roka. Je ňou nová vlajkosláva. Pôvodná bola už v zlom technickom aj estetickom stave. Preto ju zdemontovali a novú umiestnili v oblúkovej línii za hrobovými miestami, má 10 stožiarov. Na hrobových poliach mesto zároveň kompletne vymenilo štrkovú výplň. Šlo o investíciu za takmer 24.000 eur.

"V ďalších etapách uvažujeme s obnovou kamenných častí hrobových polí i poškodených častí nástupnej plochy pred pylónom pamätníka. Počíta sa aj s úpravou zelene a doplnením mobiliáru. Uvažovali sme aj o prípadnej obnove repliky odcudzenej tŕňovej koruny autora akademického sochára Jozefa Fizela. Tento zámer je však finančne veľmi náročný. Aj v spolupráci s dcérou autora, akademickou maliarkou Máriou Fizelovou, však budeme hľadať vhodný spôsob riešenia,"
zdôraznila Ságová.

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]