Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Ľuboš Lukáč
27.08.2024

Iniciatíva Rozumieme nadaným oslávi dekádu práce s nadanými

V blížiacom sa školskom roku oslávi celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným desať rokov existencie. 

Foto: Peter Ilenčík

Bratislava 27.08.2024 (Skolske.sk)

Celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným oslovuje deti na celom Slovensku formou pestrej ponuky projektov, prednášok a súťaží, určených najmenším, no aj ich rodičov, pedagógov a odborných zamestnancov podporných tímov škôl. V blížiacom sa školskom roku oslávi desať rokov existencie. Registrovať deti a školy do projektov a aktivít môžete od 30. augusta.

V odbornej literatúre nájdeme rôzne vymedzenia talentu a nadania. Nájdeme tam viac ako sto definícií nadania,“ upozornil učiteľ, špeciálny pedagóg nadaných detí a logopéd Ľuboš Lukáč. Vo všeobecnosti je za nadané podľa neho považované to dieťa, ktoré podáva v porovnaní s vrstovníkmi mimoriadne výkony a dosahuje, či má predpoklady dosahovať nadpriemerné výkony v jednej alebo viacerých oblastiach činnosti.

Laická, ale i odborná pedagogická verejnosť vníma nadané deti často ako dostatočne obdarené a domnieva sa, že sa im netreba špeciálne venovať. Že sa ich nadanie presadí samo, sú jednotkármi a stačí im poskytnúť viac učiva, konštatuje nesprávny, no vžitý názor,“ ozrejmil smutnejšiu stránku prístupu k nadaným Ľ. Lukáč.

Ústredným motívom pôsobenia odborníkov iniciatívy Rozumieme nadaným je vyhľadávať nadané deti a rozvíjať ich schopnosti prostredníctvom projektov, klubov nadaných detí, či obľúbenej súťaže Logická olympiáda pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním. Určená je deťom so všeobecným intelektovým nadaním, ktoré sú vzdelávané v školách pre nadané deti, v triedach pre intelektovo nadané deti bežných základných škôl a intelektovo nadané deti, vzdelávané v podmienkach inklúzie v klasických základných školách.

Za projektami, aktivitami a podujatiami iniciatívy Rozumieme nadaným sú životné a praktické skúsenosti učiteľov, psychológov, špeciálnych pedagógov, ale aj podpora rodičov žiakov, osobností kultúrneho i spoločenského života, študentov VŠ a laickej verejnosti,“ informoval skúsený pedagóg nadaných detí. „Rozvíjame nadanie každého dieťaťa. Vzdelávame, vychovávame a poskytujeme tiež odborné poradenstvo pre deti, ich rodičov a školy. Náš tím tvoria učitelia, špeciálni pedagógovia, psychológovia a logopédi.“

pic
Foto: Peter Ilenčík

Aj do nového školského roku pôjde iniciatíva Rozumieme nadaným s pestrou ponukou projektov, aktivít a podujatí pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií. „Prednášky s názvom Nadané deti sú zas určené pedagógom, odborným zamestnancom školských podporných tímov a poradenských zariadení a študentov stredných a vysokých škôl pedagogického zamerania,“ doplnil Ľ. Lukáč.

Tradične enormný záujem je o projekty Klub nadaných detí, Logické sústredenie, Magický svet Juraja Jakubiska, Malý princ, Nadané deti vysokoškolákom, Si hviezda!, Testy nadania, či Vedecká dielňa. Nasledujú aktivity Dejiny animovaného filmu, Jedinečné tvory – neuveriteľné fakty o zvieratách, Logické myslenie detí, LOGIFORMES, Logopédia zábavne a Úžasné veci, ktoré by deti mali vedieť o vede.

Nadané deti z regiónu sa stretávajú na súťažnom podujatí Talent základných škôl Prešovského kraja, deti celého Slovenska sa zapájajú do Logickej olympiády pre najmenších a Logickej olympiády pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním, ktorej finále zvyčajne hostí Pedagogická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove.

Ako bolo spomínané, iniciatíva Rozumieme nadaným nie je iba o práci s talentovanými školákmi, ale tiež platformou na vzdelávanie v danej problematike. „Pedagógovia, špeciálni pedagógovia, psychológovia, no i študenti stredných a vysokých škôl pedagogického zamerania môžu využiť ponuku prednášok Podpora intelektovo nadaných detí v základnej škole, Inovatívne formy mimoškolského vzdelávania intelektovo nadaných detí – Klub nadaných detí, Intelektovo nadané deti s dvojitou výnimočnosťou, Rozumieme nadaným, Špecifiká práce s intelektovo nadanými deťmi, Vstup nadaného dieťaťa do základnej školy, Vyhľadávanie a podpora nadaných detí v prostredí materskej školy,“ ponúkol možnosti Ľuboš Lukáč.

Registrovať deti, ako aj školy do projektov a aktivít je možné od 30. augusta 2024. Informácie nájdu učitelia na webových stránkach rozumiemenadanym.sk a nadanedieta.sk. „Je potrebné kontaktovať nás čo najskôr, dokonca aj keď chcete aktivitu uskutočniť napríklad až koncom školského roka, pretože o projekty a aktivity je obrovský záujem. Osemdesiat percent našich aktivít pre školy je rezervovaných už v septembri,“ upozornil Ľ. Lukáč.

Rozumieme nadaným

pic
Foto: Peter Ilenčík

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]