Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
17.08.2024

SNP80: Na Horehroní otvorili Areál Slovenského národného povstania

​​​​​​​Cieľom je sprostredkovať historické udalosti pútavou formou a zároveň vytvoriť miesto, ktoré bude výletom pre širokú verejnosť.

Ilustračná snímka. Foto: TASR

 Brezno 17. augusta (TASR) - V Lomnistej doline nad obcou Jasenie v okrese Brezno otvorili v sobotu obnovený Areál Slovenského národného povstania (SNP). Stalo sa tak pri príležitosti osláv 80. výročia SNP. TASR o tom informovala Simona Štulajterová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.
        
Cieľom je sprostredkovať historické udalosti pútavou formou a zároveň vytvoriť miesto, ktoré bude výletom pre širokú verejnosť. Do areálu vedie cyklotrasa s dĺžkou 8,4 kilometra. Zároveň je to aj turistická trasa, ktorá ďalej pokračuje na Útulňu Ďurková pod Chabencom v Nízkych Tatrách.
        
Na celej trase sú informačné tabule, ktoré budú sprevádzať turistov. Každá z nich obsahuje dobovú fotografiu s tematickou otázkou, ktorá sa týka SNP. K dispozícii sú vždy tri možnosti odpovedí. "Takouto zábavno-vzdelávacou formou chceme zvýšiť povedomie o udalostiach SNP. V areáli je následne tabuľa, ktorá ukrýva správne odpovede," uviedla výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková.
        
Z finančných prostriedkov, ktoré spolu tvoria sumu 8200 eur, kúpili aj repliky dobových artefaktov. Súčasťou je aj okno do histórie. To zobrazuje poľnú nemocnicu, ktorá sa kedysi v Lomnistej doline nachádzala. Je to cez vizualizáciu umiestnenú na skle a osadenú do podoby informačno-vzdelávacej tabule. V areáli sa nachádzajú aj bunkre, ktoré sa tam zachovali.
        
Podľa OOCR počas druhej svetovej vojny bolo Horehronie dôležitým dejiskom SNP, a to nad obcou Jasenie. Táto lokalita sa považuje za významné pamätné miesto s niekdajším sídlom štábu generála Asmolovova. V Lomnistej doline počas povstania padol aj český politik a novinár Ján Šverma. Zahynul pri ústupe počas prechodu cez Chabenec. Na jeho pamiatku neďaleko Asmolovovej chaty vybudovali pamätník, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou tohto miesta.

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]