Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
11.07.2024

Ústredie práce: Projekt na podporu ochrany detí pred násilím pokračuje aj v tomto roku

Súčasťou projektu sú témy zlepšenia bezpečnosti detí v online a offline priestore, oznamovacia povinnosť pri porušovaní práv dieťaťa alebo mediálna gramotnosť.

Generálny riaditeľ Ústredia práce. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 11. júla (TASR) - Od januára 2024 sa uskutočnilo v rámci národného projektu "Spoločne za detstvo bez násilia pre všetky deti" viac ako 100 multidisciplinárnych pracovných stretnutí so zástupcami subjektov, ktoré spolupracujú na ochrane detí pred násilím. Projekt od januára tohto roka plynule nadviazal na predošlý projekt "Podpora ochrany detí pred násilím", informovalo vo štvrtok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).
        
Súčasťou projektu sú napríklad témy zlepšenia bezpečnosti detí v online a offline priestore, oznamovacia povinnosť pri porušovaní práv dieťaťa zodpovedným orgánom alebo mediálna gramotnosť.
        
"Najmä v dnešnom svete moderných technológií, ktoré neraz vytvárajú priestor napríklad aj pre anonymizovanú šikanu, je viac ako potrebné nielen deti vzdelávať, ako sa správať zodpovedne a bezpečne, ale aj sieťovať všetky subjekty, ktoré by im v tom mali pomôcť, a prispieť tak k ich ochrane," uviedol generálny riaditeľ ÚPSVaR Peter Ormandy. Zároveň je podľa neho dôležité, aby deti vedeli, kde sa majú obrátiť, ak ony samotné alebo niekto v ich okolí pociťuje na vlastnej koži násilie.
        
Na projekte sa podieľajú orgány sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, obce, centrá prevencie a poradenstva, prokuratúry, školy a školské zariadenia, polícia. Venovali sa napríklad ochrane mäkkých cieľov v školách v súvislosti s radikalizáciou mládeže, nárastom násilnej a mravnostnej kriminality na deťoch páchanej samotnými deťmi či zjednoteniu postupov pri koordinácii preventívnych a osvetových aktivít.
        
Zároveň boli podľa Ormandyho zrealizované aj desiatky preventívnych a osvetových aktivít pre samotné deti, mládež aj širokú verejnosť. Zamerané boli napríklad na prezentáciu Národnej linky na pomoc deťom v ohrození, príležitosti a riziká v online priestore s nástrojmi rodičovskej kontroly pri digitálnych technológiách, rovesnícke násilie alebo aj na oznamovaciu povinnosť pri porušovaní práv dieťaťa zodpovedným orgánom.
        
Súčasťou projektu je aj vzdelávanie v problematike ochrany detí pred násilím. V prvom polroku bolo zrealizovaných už takmer 50 odborných seminárov pre odbornú verejnosť, osvetový program pre odborníkov, pracujúcich s deťmi, zameraný na bezpečnosť detí v digitálnom prostredí a šesť online večerných škôl určených pre odbornú aj laickú verejnosť. Národný projekt je spolufinancovaný z fondov EÚ v rámci Programu Slovensko.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]