Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
10.07.2024

Študentov ocenili za aplikáciu, umožňuje aj zakúpiť si vyzbieranie odpadu

Aplikácia umožňuje užívateľom aj možnosť zárobku v hodnote jedného eura za jeden kilogram vyzbieraného odpadu.

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Bratislava 10. júla (TASR) - Tím študentov zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej na bratislavskej Hálovej ulici ocenili za ekologickú mobilnú aplikáciu Ecolect. Umožňuje zakúpiť si vyzbieranie odpadu, nahlásiť odpad či stať sa samotným zberačom. Študentská firma Devecol za ňu získala ocenenie The UniCredit Foundation 'Re-Power Your Future' Award na európskom finále študentských firiem Gen-E, ktoré sa konalo v talianskej
Katánii. TASR o tom informoval marketingový manažér Junior Achievement Slovensko Roman Weis.
        
"Aktívni používatelia môžu v aplikácii na mape nahlásiť nelegálne skládky či zhluky odpadu. Ďalší typ používateľov, tzv. zberači, môžu na základe vyznačených lokalít a fotografií vyčistiť dané prostredie a aktualizovať znečistené miesto," priblížil Weis. Aplikácia podľa neho umožňuje užívateľom aj možnosť zárobku v hodnote jedného eura za jeden kilogram vyzbieraného odpadu.
        
Na európskom finále sa zúčastnilo 41 študentských firiem zo 40 krajín. Víťazom hlavnej ceny a titulu Najlepšia študentská firma roka 2024 sa stala rakúska firma Treberei, ktorá prehodnocuje pohľad na tradičné cestoviny. "Použitie geniálnej suroviny vytvára zázrak plný bielkovín a vlákniny. Cestoviny vyrobené z organických zvyškov z pivovarníctva sú udržateľným a chutným riešením na premenu prebytočného odpadu z pivovarov na hodnotné potraviny, čím prispievajú k cirkulárnej ekonomike," poznamenal Weis.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]