Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
04.07.2024

Základnú školu S. Chalupku v Prievidzi obnovia z fondov Európskej únie

Primátorka vyzdvihla, že samospráve sa vďaka kvalitnému projektu podarilo získať prostriedky vo výške viac ako 2,1 milióna eur, čím môže dôjsť k zatepleniu a rekonštrukcii budovy školy bez toho, aby to zaťažilo mestský rozpočet.

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Prievidza 4. júla (TASR) - Objekt Základnej školy (ZŠ) na Ulici S. Chalupku v Prievidzi prejde obnovou. Na rekonštrukčné práce, ktorých cieľom je zníženie energetickej náročnosti budov, získalo mesto nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške viac ako 2,1 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Projekt s názvom Zníženie energetickej náročnosti ZŠ Sama Chalupku pripravilo mesto s cieľom významným spôsobom obnoviť hlavnú budovu a priľahlú telocvičňu školy tak, aby spĺňala parametre energeticky efektívnej budovy, a realizovať čiastočnú debarierizáciu priestorov s cieľom zlepšovania energetickej hospodárnosti a obnovy verejných budov.

"Realizáciou projektu sa podarí výrazne znížiť náklady samosprávy na prevádzku objektu tejto ZŠ. Zníženie energetickej náročnosti verejnej budovy ako primárny cieľ projektu bude dosiahnuté realizovaním všetkých stavebno-technických opatrení navrhnutých v projektovej dokumentácii," priblížila Krajčiová.

Investícia bude podľa nej riešiť najmä zateplenie obvodového a strešného plášťa, rekonštrukciu osvetlenia, realizáciu debarierizačných opatrení, inštaláciu, rekonštrukciu, prípadne modernizáciu vykurovacieho systému a výmenu otvorových konštrukcií.

Primátorka Katarína Macháčková vyzdvihla, že samospráve sa vďaka kvalitnému projektu podarilo získať prostriedky vo výške viac ako 2,1 milióna eur, čím môže dôjsť k zatepleniu a rekonštrukcii budovy školy bez toho, aby to zaťažilo mestský rozpočet. "Navyše sa realizáciou projektu výrazne znížia náklady samosprávy na prevádzku a zvýši sa kvalita prostredia pre výučbu," zhodnotila primátorka.

Mesto žiadalo o NFP vo výške 2.113.536,51 eura a získalo ho v plnej miere. Celkové investičné náklady na obnovu sú vyčíslené na 2.245.827,90 eura. Neoprávnené výdavky, ktoré bude samospráva financovať, tak budú vo výške 132.291,39 eura.

Harmonogram projektu je naplánovaný najneskôr do 24 mesiacov od podpisu zmluvy o NFP.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]