Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
04.07.2024

Mesto Košice začalo s prázdninovými opravami školských zariadení

Podľa magistrátu budú viacerých školákov a škôlkarov čakať v septembri vynovené triedy, chodby či sociálne zariadenia, ale aj nový nábytok, vyučovacie pomôcky a výpočtová technika.

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Košice 4. júla (TASR) - Mesto Košice začalo s rozsiahlymi opravami školských budov a zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Celkové investície počas prázdnin by mali dosiahnuť viac ako jeden milión eur, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s vlaňajškom. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke.

Podľa magistrátu budú viacerých školákov a škôlkarov čakať v septembri vynovené triedy, chodby či sociálne zariadenia, ale aj nový nábytok, vyučovacie pomôcky a výpočtová technika. Naplánované sú aj investície zamerané na zníženie nákladov na energie. Ide napríklad o výmenu svietidiel a ventilov ústredného kúrenia, opravy striech aj rekonštrukcie rozvodov vody.

Primátor Jaroslav Polaček pripomenul, že rezort školstva uvoľnil peniaze na vyriešenie havarijných situácií na školách. "K tomu sme ako každý rok pridali aj financie z rozpočtu mesta. Ako najväčší zriaďovateľ škôl na Slovensku máme aj najväčšie náklady na udržiavanie budov našich škôl. Zároveň je tu veľký modernizačný dlh, ktorý postupne chceme znižovať," dodal.

Počas prázdninových dní budú takisto maľovať školské kuchyne, obnovia herné prvky, dosky na pieskoviskách a lavičkách školských dvorov materských škôl (MŠ). Naďalej budú pokračovať vo výmene okien. Zároveň dôjde k zlepšeniu gastrozariadení v kuchyniach. V MŠ Obrancov mieru 20 a Hronská zrekonštruujú aj výťahy na prevoz stravy.

Medzi najvýznamnejšie prázdninové investície na košických školách patria odstránenie havarijného stavu statických porúch nenosných stien, základov či podláh v Základnej škole (ZŠ) na Jenisejskej za viac ako 270.000 eur, výmena radiátorových ventilov v 18 MŠ za takmer 190.000 eur, odstránenie havarijného stavu elektroinštalácie ZŠ Tomášikova za necelých 162.000 eur, rekonštrukcia elektroinštalácie a bleskozvodu vrátane svietidiel MŠ Obrancov mieru 16 za 140.000 eur či výmena svietidiel v šiestich MŠ za 139.000 eur. Okrem iného majú pracovať aj na odstránení havarijného stavu okenných a dverných konštrukcií ZŠ Užhorodská a sociálnych zariadení a statických porúch v ZŠ na Maurerovej.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]