Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
14.06.2024

Rezort školstva reagoval na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu

NKÚ upozornil na to, že štát nezvláda strategickú prácu s mládežou.

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bratislava 14. júna (TASR) - Jeden zamestnanec na širokú tému mládeže nie je na Ministerstve školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR postačujúci. Bol to však výsledok rozhodnutia bývalého vedenia ministerstva, kedy sa stratégia mládeže tvorila. Uviedol to odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva v reakcii na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktoré sa týkajú Stratégie SR pre mládež na roky 2021 - 2028.

"V tom období bol tvorbou stratégie poverený vtedajší generálny riaditeľ Iuventy. V rovnakom období bol zrušený odbor mládeže a celá agenda zostala na jednom zamestnancovi," priblížil rezort. Doplnil, že súčasné vedenie ministerstva si od svojho nástupu uvedomilo tento stav, pričom zmena názvu ministerstva na MŠVVaM nebola iba formálna.

Podľa ministerstva vznikol samostatný odbor mládeže, zdravia a pohybových aktivít, v rámci ktorého sa práci s mládežou venuje viac zamestnancov. "To okrem iného umožnilo opätovný vznik medzirezortnej pracovnej skupiny pre štátnu politiku v oblasti mládeže, ktorá od tohto obdobia zasadla už dvakrát," poznamenalo.

Za významnú považuje aj skutočnosť, že vyčlenilo vyššiu sumu financií na prácu s mládežou, pracuje na zefektívnení procesov a adresnosti vyčlenených finančných prostriedkov. Ministerstvo taktiež o sto percent navýšilo finančné zdroje zabezpečujúce súťaže detí a žiakov. Zároveň podľa neho zriadilo útvar duševného zdravia, ktorý má posilniť preventívne aktivity v oblasti duševného zdravia na základných a stredných školách.

"Súčasnému vedeniu rezortu školstva, ako aj súčasnému vedeniu odboru mládeže mimoriadne záleží na skvalitnení procesov a prípadnej revízii stratégie SR pre mládež na základe spomínanej správy o mládeži, čo bude aj predmetom rokovania medzirezortnej pracovnej skupiny. Rezort školstva v tejto veci naďalej aktívne komunikuje s NKÚ SR," dodalo ministerstvo.

NKÚ upozornil na to, že štát nezvláda strategickú prácu s mládežou. Od januára 2021 do februára 2023 sa podľa jeho zistení agendou mládeže zaoberal iba jeden zamestnanec rezortu školstva. Národní kontrolóri poukázali na to, že proces prípravy, tvorby a implementácie stratégie mládeže nebol nastavený správne. Rovnako nebol ani jasne určený gestor, koordinátor pri jej príprave a realizácii.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]