Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
14.06.2024

Vedomosti stredoškolákov o EÚ preverila súťaž Mladý Európan

Tohtoročným víťazom Mladého Európana sa stalo Gymnázium Golianova z Nitry. Druhé skončilo Gymnázium Jána Chalupku v Brezne a tretie miesto obsadilo košické Gymnázium Poštová.

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Žilina 13. júna (TASR) - Slovenskí stredoškoláci predviedli v stredu (12. 6.) svoje znalosti o Európskej únii (EÚ) vo finále 19. ročníka vedomostnej súťaže Mladý Európan, ako aj vo finále súťaže Mladý digitálny Európan. O hodnotné ceny bojovali v Žiline na pôde Žilinskej univerzity družstvá a študenti, ktorí zvíťazili v regionálnych kolách. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR Ingrid Ludviková.

Vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Vladimír Šucha upozornil, že aktuálny ročník sa okrem všeobecných vedomostí o EÚ zameral na témy súvisiace s nedávnymi eurovoľbami, bojom proti dezinformáciám či Európskou zelenou dohodou a plánom obnovy. "Študenti a študentky opätovne prejavili svoje nadšenie pre európske témy. Je dôležité, aby sme mladých ľudí naďalej podporovali v ich záujme o Európu a poskytli im príležitosti na rozvoj ich potenciálu," poznamenal Šucha.

Tohtoročným víťazom Mladého Európana sa stalo Gymnázium Golianova z Nitry. Druhé skončilo Gymnázium Jána Chalupku v Brezne a tretie miesto obsadilo košické Gymnázium Poštová. Spolu 14 súťažných družstiev ukázalo vo finále svoje vedomosti v oblastiach európska história, geografia, zaujímavosti o EÚ či významné osobnosti EÚ a členských krajín.

Z finálového kola Mladého digitálneho Európana si prvú cenu odniesla Silvia Vrbovská z banskobystrického Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského. Na druhom mieste skončil študent Gymnázia Jána Hollého v Trnave Tobias Belavý a tretiu priečku obsadil Martin Šarvaic z Gymnázia Vojtecha Mihálika v Seredi.

Obe súťaže sú určené študentom druhých a tretích ročníkov gymnázií a stredných odborných škôl z celého Slovenska. Organizuje ich Zastúpenie EK na Slovensku spoločne s regionálnymi informačnými centrami Europe Direct a ďalšími partnermi.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]