Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
06.06.2024

V Novej Bani vystavujú diela 21 autorov, ktorí sú absolventmi miestnej ZUŠ

Ako priblížila kurátorka výstavy, návštevníci uvidia jedinečné výstupy každého absolventa.

Na snímke mesto Nová Baňa. Foto: Ján Krošlák

Nová Baňa 6. júna (TASR) - Tvorbu 21 mladých výtvarníkov z radov absolventov Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Nová Baňa predstavuje najnovšia výstava, ktorú v uplynulých dňoch sprístupnili v tunajšom Pohronskom múzeu. Pod názvom Absolventi ZUŠ Nová Baňa potrvá do 30. júna. TASR o tom informovala kurátorka výstavy Michala Lenčová.

Výstava predstavuje verejnosti 21 mladých výtvarníkov po deviatich rokoch základného štúdia z tried Lenčovej a Žanety Oklapekovej. Koná sa ako štvrtá výstava v rámci osláv 60 rokov výtvarného odboru pod záštitou ZUŠ Nová Baňa a Pohronského múzea Nová Baňa, za podpory mesta a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Ako priblížila kurátorka výstavy, návštevníci uvidia jedinečné výstupy každého absolventa. Patria sem ukážky rôznych zobrazení, techník a predstáv v kresbe, maľbe, vo fotografii, v grafike a keramike. Z tém a žánrov prevažujú motívy zvierat, prírodnej a mestskej krajiny, portréty blízkych a známych osobností, kópie významných výtvarných diel, ale aj symbolické diela s viacnásobným obsahom.

"Nielen výber tém a motívov, ale aj spôsob spracovania a najmä rukopis odzrkadľujú jedinečnosť duše dospievajúceho človeka, budúci kameň našej spoločnosti a krajiny. Fascinujúca sila, odvaha a krása mladého človeka je zároveň veľmi krehká, lebo často závisí od nás dospelých, podmienok, ktoré mladým ľuďom vytvárame," podotkla Lenčová.

Preto je podľa jej slov dôležité neprehliadať ho a načúvať mu, viac sa s mladým človekom rozprávať a snažiť sa chápať jeho non-verbálne prejavy aj cez jeho výtvory a diela. Aj táto výstava je podľa Lenčovej príležitosťou načúvať mladým ľuďom cez ich diela.

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]