Autor textu: TASR
14.02.2024

Deti troch základných škôl v Banskobystrickom kraji sa učia programovať v súlade s prírodou

Micro:bit je programovateľný minipočítač a je praktickou pomôckou na učenie základov programovania pre školy, rozvíja IT zručnosti žiakov, vysvetlila manažérka projektu.

Na snímke učebňa, kde sa deti učia programovať a rozvíjať logické myslenie prostredníctvom microbitov v škole Alma na Jilemnického vo Zvolene 14. febr

Banská Bystrica 14. februára (TASR) - Tri základné školy (ZŠ) z Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) - ZŠ Staré Hory, banskobystrická ZŠ Spojová a škola Alma na Jilemnického ulici vo Zvolene - sú zapojené do projektu Kam s elektroodpadom - Micro:bity, ktorý učí deti programovať v súlade s prírodou. Realizuje ho mimovládne Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica.
        
"Micro:bit je programovateľný minipočítač a je praktickou pomôckou na učenie základov programovania pre školy, rozvíja IT zručnosti žiakov. Jeho používaním sa však produkuje elektroodpad, ktorý je celosvetovo rastúcim problémom. Výučba v súvislostiach o výrobe a používaní elektroniky a jej uhlíkovej stopy je zatiaľ u nás nedostatočná. Naším cieľom je to zmeniť. Projektom chceme priblížiť tému elektroodpadu mládeži, a to formou, ktorá je pre ňu zaujímavá," vysvetlila manažérka projektu Bára Halíková.
        
Školáci a pedagógovia už majú za sebou prvý vzdelávací workshop, cez aktivity spoznali výrobný cyklus elektrospotrebičov, odpadovú pyramídu a pátrali po krajinách ich výroby. Dozvedeli sa tiež, že tento druh odpadu je nielenže toxický, ale získavanie mnohých súčiastok do elektrických zariadení a spotrebičov je často sprevádzané neetickým správaním, devastovaním krajiny a ničením ľudských životov vrátane detských.
        
"Nechceme moralizovať, naopak, využívame na edukáciu aj kanály, ktoré sú súčasnej mládeži blízke. S deťmi budeme nakrúcať videá, pracovať so sociálnymi sieťami a šíriť povedomie o elektroodpade, jeho toxicite a hlavne o tom, ako s ním narábať," doplnila Lesanka Blažencová z CEEV Živica.
        
V rámci projektu vyškolia 24 učiteľov a žiakov v téme elektroodpadu a zároveň ich naučia, ako nakrúcať videá.
        
"Spolupracujeme s Dankou Moderdovskou, popularizátorkou zero waste - život bez odpadu, ktorá nakrúti videá priamo na školách počas kurzu a bude ich zdieľať na svojom TikToku, ktorý má vyše 40.000 sledovateľov. Následne žiaci pilotných škôl urobia svoje vlastné, ktorými chcú postupne vzdelávať spolužiakov," dodala Halíková.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]