Autor textu: Dávid Starovič a SEEDS
26.04.2021

India – z každého rožka troška

Ďalšou školou, ktorá sa zapojila do projektu n. o. SEEDS Vedieť viac bola Súkromná spojená škola, Rovná 597/15 z Popradu. Cieľom ich poznania bola India.

Foto: SEEDS

Bratislava 26.04.2021 (Skolske.sk)

Life Academy je otvorená novým možnostiam, preto sme sa rozhodli zapojiť do projektu Vedieť viac. Projekt prináša nezisková organizácia SEEDS pod záštitou MŠVVaŠ SR.

Interaktívne prezentácie sú na aktuálne témy, ktoré majú účastníkom priniesť do vyučovania nové tváre a informácie priamo od odborníkov v jednotlivých oblastiach. V utorok (19.4.2021) sa ako prví na tomto projekte zúčastnili žiaci 6.N a sekundy. Názov prednášky bol výstižný: „India – z každého rožka troška“. Cestovateľka a sprievodkyňa Eva Plánovská, ktorá niekoľkokrát navštívila druhú najľudnatejšiu krajinu sveta, sa so žiakmi podelila o svoje zážitky a skúsenosti.

Prezentácia vychádzala z praktických skúsenosti a obsahovala množstvo obrázkov z rôznych miest a udalostí v Indii. Samozrejme, bola dopĺňaná množstvom informácií a nechýbalo ani aktívne zapájanie žiakov formou otázok a odpovedí.

pic
Foto: SEEDS 

Čo sa napríklad žiaci dozvedeli? Varanasi je najposvätnejšie mesto v Indii, cez ktoré preteká rieka Ganga. Okrem rôznych rituálov túto rieku využívajú aj na bežné potreby (umývanie sa, pranie oblečenia…). Najväčšie derby zápasy v krikete sú proti Pakistanu. Indická svadba je jedna veľká „párty” a trvá niekoľko dní. Indovia nepoznajú pojem malá svadba, pretože na celej tejto oslave sa častokrát zúčastní okolo 2000 až 2500 ľudí. Výnimkou už je len obrad, na tejto udalosti sa zúčastní len úzky okruh najbližšej rodiny cca. 20-30 ľudí.

Nakoniec sme sa dozvedeli, ako sa začína bežný školský deň – pesničkou a modlitbou, ktorou žiaci ďakujú učiteľom. Na záver bol priestor na otázky o Taj Mahal, indickej mene, obyvateľoch Indie a nechýbalo vyhodnotenie najaktívnejších žiakov.

A ešte zo spätne väzby žiakov po prednáške (od SEEDS):
Simon S.: „Mne sa páčili najviac tie obrázky ako ste pomáhali v škole deťom. Vyzerali veľmi šťastne.“
Katarína H.: „To video, čo ste nám poslali, bolo prekrásne a pozerala to so mnou aj moja rodina.“
Jozef Š.: „Nebolo to nudné a zdĺhavé - práve naopak veľmi zaujímavé. Prezentujúca mala s Indiou veľ.a skúseností a vyznala sa!“
Oskar K.: „Veľa som sa o Indii dozvedel - čo je ich tradičné jedlo a že sa tam jedia tie placky ...“
Ján Š.: “Netušil som, že sú Indovia takí milí.“

súvisiace články:
https://skolske.sk/clanok/56066/vediet-viac
https://skolske.sk/clanok/56315/den-vody-v-trebisove
https://skolske.sk/clanok/56356/u-nas-novota-v-australii-stara-vec    

pic
Foto: SEEDS

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]