Autor textu: Nikoleta Puchá
18.12.2023

Greenfluenceri v akcii - SOŠ automobilová v Košiciach bojuje za čistejšie ovzdušie v triedach

Podpora a podnecovanie žiakov v boji za udržateľnú budúcnosť

Foto: Nikoleta Puchá

Bratislava 18.12.2023 (Skolske.sk)

V dnešnej rýchlo sa meniacej svetovej klíme je dôležité, aby sme všetci prispeli k udržateľnosti a ochrane životného prostredia. Žiaci Strednej odbornej školy automobilovej (SOŠA) sa rozhodli ísť príkladom a zapojili sa do súťaže Greenfluenceri a energia s unikátnym projektom, ktorý kombinuje vzdelávanie, výskum a ekologickú iniciatívu. Projekt je pod záštitou Ekofond SPP, n.o

Na začiatku projektu sa koordinátorka a žiaci zúčastnili školenia a dvoch workshopov, zameraných na energetické témy a rozvoj kritického myslenia a sociálnych sietí. Tieto pripravili pôdu pre následný výskum a získanie relevantných znalostí.

Hlavným cieľom projektu je skúmať kvalitu ovzdušia v školskej učebni, nachádzajúcej sa blízko frekventovanej cesty. Študenti zvolili meranie hodnôt PM2,5, PM10, TVOC, HCHO, teploty a vlhkosti ako kritických parametrov. Počas sledovaného obdobia budú tieto hodnoty monitorovať pomocou meracieho zariadenia ich porovnávať s údajmi z verejnej stránky dnesdýcham.sk, ktorá sleduje kvalitu ovzdušia.

Po získaní údajov budú študenti analyzovať a porovnávať výsledky, s cieľom odhaliť prípadné korelácie medzi sledovanými hodnotami a informáciami zo stránky dnesdýcham.sk. Týmto spôsobom chcú identifikovať faktory, ktoré môžu ovplyvňovať kvalitu ovzdušia v ich učebni.

Ďalším krokom projektu bude skúmanie vplyvu kvetov na kvalitu ovzdušia. Študenti sa zamyslia nad tým, ktoré druhy kvetov môžu priaznivo ovplyvniť ovzdušie a tieto kvety implementujú do učebne. Očakávajú, že týmto spôsobom dosiahnu zlepšenie sledovaných hodnôt a vytvoria prostredie, ktoré prispieva k zdraviu a pohodliu.
​​​​​​​
Tento projekt je nielen o vzdelávaní a výskume, ale aj o ekologickej a zdravotnej iniciatíve. Žiaci SOŠ automobilovej sa tak stávajú aktívnymi zástancami zlepšenia kvality ovzdušia a predstavujú príklad, ako môžeme všetci prispieť k udržateľnej budúcnosti.

pic
Foto: Nikoleta Puchá

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]