Autor textu: Lucia Petríková
18.12.2023

Trenčiansku univerzitu navštívil minister školstva

Spoločne rokovali o prioritách univerzity a jej rozvojových plánoch do budúcna.

Foto: Lucia Petríková

Trenčín 18.12.2023 (Skolske.sk)

Na pôde Trenčianskej univerzity privítal rektor univerzity Jozef Habánik ministra školstva JUDr. Ing. Tomáša Druckera. Spoločne rokovali o prioritách univerzity a jej rozvojových plánoch do budúcna. Témou stretnutia bolo tiež predstavenie nových a zmodernizovaných priestorov univerzity a fakúlt. Predstavené boli nové laboratóriá pre excelentný výskum Centra pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá – FunGlass a projektová príprava unikátneho spoločného stredoškolsko-vysokoškolského kampusu EDUTECH v Púchove. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Trenčiansky samosprávny kraj podpísali v januári 2023 zmluvu o združení finančných prostriedkov na jeho realizáciu. Projekt, ktorý prepája stredoškolské a vysokoškolské štúdium a má za cieľ pružne reagovať na požiadavky trhu práce, čaká aktuálne na vydanie územného rozhodnutia. 

pic
Foto: text

„Ide o výraznú modernizáciu školského areálu, v ktorom sa nachádza naša Fakulta priemyselných technológií, Stredná škola, internát a ďalšie objekty školskej infraštruktúry. Projekt v memorande podporili významní zamestnávatelia, viaceré zahraničné školy a mesto Púchov,“ uviedol rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik. Súčasťou projektu je vybudovanie inovačného a kreatívneho centra pre materiálový výskum a dizajn v oblasti materiálov, ako je guma, textil, kompozity a ďalšie nekovové materiály, teda tie, ktoré sú dnes typické v oblasti výskumu na Fakulte priemyselných technológií. Počíta sa tiež s modernizáciou budov, existujúcej výskumnej infraštruktúry, internátu, športovísk, technologických laboratórií, parkovania a zelene. EDUTECH Campus poskytne prostredie pre kvalitné odborné vzdelávanie pre prax, moderný aplikovaný výskum, kreatívnosť a uplatnenie sa na trhu práce. „Cieľom tohto projektu je pripravovať vzdelaných ľudí pre potreby výskumu a vývoja a pre potreby trhu práce. Chceme týmto projektom reagovať na veľmi dynamicky sa meniace prostredie, priemysel 4.0, automatizáciu, robotizáciu aj umelú inteligenciu,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška. 
​​​​​​​
Vláda SR na svojom výjazdovom zasadnutí v Trenčíne prerokovala a schválila dotáciu vo výške 300 000 EUR na projektovú prípravu stredoškolsko-vysokoškolského kampusu EDUTECH.

pic
Foto: Lucia Petríková
pic
Foto: Lucia Petríková

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]