Autor textu: PaedDr. Alena Paulová
19.12.2023

Gymnázium Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici podpísalo spoluprácu s čínskymi vzdelávacími inštitúciami

Vďaka spolupráci s uvedenými čínskymi inštitúciami sa každoročne zúčastňujú študenti slovensko-čínskej bilingválnej sekcie Gymnázia Mikuláša Kováča dvojtýždňového letného jazykovo-kultúrneho tábora v Číne. 

Foto: PaedDr. Alena Paulová

Banská Bystrica 19.12.2023 (Skolske.sk)

Na základe Rámcovej dohody o spolupráci medzi Pekinskou vysokou školou čínskeho jazyka a kultúry a Gymnázium Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici sa obe strany zaviazali k vzájomnej spolupráci. Týka sa predovšetkým výučby čínskeho jazyka, akademického výskumu, kultúrnych výmen, vzdelávania učiteľov, tvorby učebníc a učebných materiálov, ako aj ďalších projektov v rôznych oblastiach spoločného záujmu. Dohoda bola uzatvorená na dobu piatich rokov s predpokladaným predlžovaním na ďalšie obdobia.            

Okrem toho Gymnázium Mikuláša Kováča už od založenia slovensko-čínskej bilingválnej sekcie v roku 2016 spolupracuje na základe Dohody o vzájomnej spolupráci s Konfuciovým inštitútom pri Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, a prostredníctvom neho s Tianjinskou univerzitou v meste  Tianjin. Vďaka tejto spolupráci má gymnázium každý rok k dispozícii čínskych lektorov vyučujúcich čínsky jazyk a vybrané prírodovedné predmety v čínskom jazyku. Konfuciov inštitút zabezpečuje pre študentov certifikované skúšky na posudzovanie úrovne čínskeho jazyka HSK a spolu s Tianjinskou univerzitou ponúka možnosť absolvovať krátkodobé či dlhodobé pobyty v Číne. Výsledkom spolupráce s Konfuciovým inštitútom bolo založenie Konfuciovej učebne pri Gymnáziu Mikuláša Kováča v roku 2020.            

V roku 2019 bolo podpísané ako Dodatok č. 1 Memorandum o spolupráci pri výučbe odborných predmetov v rámci Dohody o spolupráci uzatvorenej dňa 13.6.2019 medzi Hebei Zhengding High School, Hebei, ČĽR a Gymnáziom Mikuláša Kováča, Banská Bystrica, Slovensko. Jej náplňou je zdieľanie záujmov a cieľov zahŕňajúcich jazykové a kultúrne programy, akademické výmeny členov učiteľského zboru a výmeny študentov. Spolupráca medzi týmito dvomi školami sa neustále rozvíjala a koncom roka 2022 bolo na jej základe založené Medzinárodné centrum výučby čínskeho jazyka, ktorého tabuľa bola slávnostne odhalená vo februári 2023.            

Vďaka spolupráci s uvedenými čínskymi inštitúciami sa každoročne zúčastňujú študenti slovensko-čínskej bilingválnej sekcie Gymnázia Mikuláša Kováča dvojtýždňového letného jazykovo-kultúrneho tábora v Číne. Ďalších devätnásť študentov v školskom roku 2023/2024 absolvovuje v tejto krajine krátkodobý alebo dlhodobý pobyt v rozmedzí od šiestich týždňov do jedného školského roka, čo im umožňuje osobne spoznať túto zaujímavú krajinu a zdokonaliť sa v čínskom jazyku v jeho prirodzenom prostredí priamo medzi rodenými hovoriacimi.            

​​​​​​​Veríme, že spolupráca s čínskymi inštitúciami sa bude neustále rozvíjať a prinesie pre študentov mnoho ďalších zaujímavých príležitostí.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]