Autor textu: Zuzana Peternai
21.11.2023

Deň študentstva 

Deň študentov na Gymnáziu P. Pázmáňa s vjm

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Ivan Rychlo

Nové Zámky 21.11.2023 (Skolske.sk)

Mesiac november sa v živote školy nezaobíde bez študentského dňa. Od Nežnej revolúcie v roku 1989 je 17. november Medzinárodným dňom študentstva a dňom boja za slobodu a demokraciu v Českej republike a na Slovensku. Deň pred týmto sviatkom sa na mnohých školách koná deň študentstva, medzi nimi aj na Gymnáziu Petra Pázmáňa s vjm v Nových Zámkoch. Program školy je založený na environmentálnom povedomí, multikulturalizme a komunikácii. V súlade s tým a s pomocou študentskej rady bol zostavený skutočne bohatý program. Študenti sa mohli zúčastniť na viacerých aktivitách podľa svojich záujmov.

pic
Foto: spoločenské hry
pic
Foto: Čajovňa

​​​​​​​Úlohou študentov prvého ročníka bolo tradične hostiť žiakov školy, vítali ich domácimi sladkými a slanými dobrotami a rôznymi čajmi. Po občerstvení strávili čas hraním stolových hier, ktoré viedla Flóra Bezányi - Thuróczy, zástupkyňa spoločnosti Fox Play? Komunikácia nebola len hlavnou témou tohto stretnutia, ale aj workshopu Katalin Sikula, ktorá žiakom (znova a znova) priblížila mediálnu gramotnosť a svet falošných správ. Tibor Stugel, predseda Kultúrkorza a vedúci Rockszínpadu v Nových Zámkoch, pootvoril dvere do tajov manažmentu podujatí, prezradil (niektoré) tajomstvá svojho úspechu a študentom dal množstvo užitočných rád.

pic
Foto: prednášajúci

Environmentálnu líniu považujeme na našej strednej škole za veľmi dôležitú. Csilla Bencsik našim študentom porozprávala o životnom štýle zero waste, dala tipy, ako produkovať menej odpadu, a zvýšila povedomie o dôležitosti zmeny našich vlastných postojov. Aby myšlienky neostali len pri slovách, vďaka školníkovi sme v meste nainštalovali 2 kŕmidlá pre vtáky, ktoré pomáhajú zachovať biodiverzitu nášho životného prostredia.

pic
Foto: búdky pre vtákov

V duchu multikulturalizmu vystúpil Tamás Málnási s veľmi zaujímavou prezentáciou, v ktorej (čiastočne) odhalil tajomstvá Egypta. Kristián Horváth z Múzea holokaustu v Seredi sa snažil nájsť paralely medzi oslavami 17. novembra a bojom Židov za slobodu a demokraciu. Po prednáške sme si sadením žltých krókusov pripomenuli 1,5 milióna detských obetí holokaustu. Projekt Krókus je pomenovaný podľa vysadených kvetov. Tvar a žltá farba hviezdy, ktorá bola počas holokaustu povinná na židovskom oblečení, je symbolom predsudkov a vylúčenia, zatiaľ čo jarný kvet je symbolom nádeje a života. Tento projekt nás upozorňuje na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe náboženského presvedčenia, s ktorým sa môžeme stretnúť i dnes.

pic
Foto: Projekt Krókus

Podľa spätnej väzby od študentov bol tohtoročný Deň študentov úspešný a ponúkol nielen zábavné aktivity, ale aj príležitosť zamyslieť sa a precítiť posolstvo 17. novembra.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]