Autor textu: Peter Bercik
20.10.2023

Erasmus+ ponúka študentom poučenie i zábavu

Výhody programu EÚ zameraného na podporu vzdelávania predstavili študentom Filmovej školy v Košiciach počas siedmeho ročníka #ErasmusDays 2023, osláv európskych mobilít.

Dvojdňový seminár ErasmusDays 2023 na filmovej škole v Košiciach. Foto: SŠUPF

Bratislava 19.10.2023 (Skolske.sk) Košice - Páčilo by sa vám učiť sa na brehu Atlantického oceána, pláži Stredozemného mora či v nádherných lesoch fínskeho vidieka? Nemusí to byť iba snová predstava, stačí sa prihlásiť do medzinárodného projektu Erasmus+. Aj takúto lákavú informáciu sa dozvedeli študenti Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej v Košiciach počas dvojdňového semináru v závere uplynulého týždňa. Výhody programu Európskej únie zameraného na podporu vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu v Európe opísali študentom prvého a druhého ročníka zástupkyňa riaditeľky Lívia Hirjaková, pedagogička Romana Palková a študenti, ktorí sa už vzdelávacích pobytov zúčastnili. Predstavili im kultúrnu rozmanitosť Európy a príležitosti na vzdelávanie a prax, ktoré ponúka program Erasmus+, dozvedeli sa o podporených projektoch školy a o tom, ako sa na mobilitu dostať. Účastníci predchádzajúcich programov prezradili, aké zručnosti si posilnili, aké nové kultúry objavili a čo mobility ponúkajú.

Zástupkyňa riaditeľky Lívia Hirjaková: „Študovať, učiť sa alebo pracovať istý čas v zahraničí by sa malo stať bežnou praxou a každý by mal dostať príležitosť naučiť sa okrem materinského jazyka ešte minimálne jeden ďalší jazyk. Práve aktivity programu Erasmus+ sú kľúčovým prvkom tejto podpory, o čom sa mali možnosť dozvedieť naši študenti aj učitelia počas týchto „ErasmusDays“.  Šancu alebo príležitosť vycestovať za novými európskymi hodnotami tolerancie, rešpektu a rozmanitosti má každý žiak, či učiteľ školy. Stačí si len podať prihlášku s motivačným listom, byť aktívny vo vzdelávacom procese a umeleckých súťažiach, či projektoch, ktoré škola ponúka.“

Veľkou výhodou vzdelávacích pobytov v zahraničí je, že všetky náklady spojené s cestovaním, pobytom a výučbou hradí Európska únia prostredníctvom programu Erasmus+. Pedagogička Romana Palková si dvojdňový seminár pochvaľovala, rovnako tak program Erasmus+: „Študenti dostanú príležitosť sa naučiť niečo nové aj v kreatívnych oblastiach, ktoré nemajú ako hlavný odbor. Spoznajú učebné metódy v iných krajinách a naučia sa pracovať v tíme. Z pobytov v zahraničí sa vracajú sebavedomejší a samostatnejší.“ Študent tretieho ročníka Alex Osvaldo Kostovčík strávil tri týždne na študijnom pobyte v Malage. „Určite to odporúčam každému študentovi, pretože to je nezabudnuteľný zážitok. V Španielsku som sa naučil veľa nových zručností, ktoré budem môcť využiť v mojich budúcich prácach a projektoch. Pri točení reportáží pre firmu Euromind som si prvýkrát vyskúšal robiť skupinový projekt, kde bolo nevyhnutné celý čas komunikovať s ľuďmi a hlavne s partnermi na pľaci,“ popísal svoje skúsenosti Alex.  

Ako bonus vnímal bohatý program vo voľnom čase, keď so spolužiakmi objavovali centrum mesta, pozerali filmy a plávali v bazéne a v mori. Oslovení prváci sa zhodli, že dvojdňový seminár ich veľmi zaujal. Dávidovi Gálovi sa prezentácia veľmi páčila. „Bolo to naozaj edukatívne, upútala ma celá idea Erasmu+. Pozrel by som si to pokojne ešte raz,“ povedal Dávid, ktorý by rád navštívil Španielsko kvôli jeho počasiu a príjemnej atmosfére. Do tej istej krajiny na juhozápade Európy by sa rada pozrela aj Zora Radkoff, najmä preto, že sa učí po španielsky. „Seminár bol veľmi inšpiratívny. Páčilo sa mi, že si môžem vybrať z viacerých krajín, ktoré môžem navštíviť a spoznávať nových ľudí,“ povedala Zora. Filmová škola sa do aktivít Slovenskej akademickej asociácie pre medzinárodnú spoluprácu (SAAIC), ktorá podporuje a koordinuje najmä program Erasmus+ v Slovenskej republike, zapája už vyše pätnásť rokov. Je nositeľom „Certifikátu značky Excelentnosti za kvalitnú implementáciu mobilitných aktivít“. Má široko rozvetvenú sieť partnerských škôl a inštitúcií z takmer 20-tich krajín Európskej únie. Študenti filmovej školy sa zúčastnili desiatok pobytov v rôznych krajinách ako Portugalsko, Španielsko, Fínsko, Švédsko, Česko, Maďarsko, Poľsko či Bulharsko.

pic
Vpravo zástupkyňa riaditeľky Lívia Hirjaková. Foto: SŠUPF
pic
O svoje skúsenosti z pobytov sa podelili aj Sebastián Okenka a Andrea Tomková (v strede). Foto: SŠUPF
pic
Študenti filmovej počas pobytu v Malage navštívili aj Gibraltar. Foto: SŠUPF
pic
Vo Fínsku si študenti vyskúšali nový spôsob animácie. Foto: SŠUPF
pic
Romantika na pohľad. Foto: SŠUPF
pic
Študentov filmovej dvojdňový seminár zaujal. Foto: SŠUPF
pic
Pedagogička Romana Palková počas prezentácie. Foto: SŠUPF
pic
Kam by sa študenti filmovej chceli ísť vzdelávať, vyplnili v krátkom dotazníku. Foto: SŠUPF

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]