Autor textu: OTS
28.09.2023

Ako vytvoriť vysnívanú a praktickú detskú izbu pre školáka

Rodičia skrátka chcú, aby ich dieťa malo tú najlepšiu izbu - pre hranie, pre spanie aj pre učenie.

Foto: mobelix.sk

Bratislava 28.09.2023 (Skolske.sk/OTS)

Či máte doma predškoláka alebo sa vaše dieťa vracia do školy, pripravte jeho izbu dokonale pre školu. Ako zariadiť detskú izbu pre školáka a vytvoriť inšpiratívny priestor aj na učenie?

Nápady na zariadenie modernej detskej izby uľahčia vašej ratolesti prípravu alebo návrat do školy. Už drobné úpravy vytvoria zaujímavý priestor, kde bude pracovať na domácich úlohách a školských projektoch či lúskať učivo z učebníc. Vaše dieťa bude tráviť v izbe maximum času, keď vytvoríte priestor, ktorý podporí jeho tvorivosť aj možnosti relaxácie.

Výber hlavnej témy a farebnej schémy

Prvá vec, ktorú budete spoločne s vaším školákom riešiť, je výber témy. Bude to vesmír, zvieratá, kvety alebo superhrdinovia? Hneď za tým nasleduje voľba farieb, ktoré podporujú kreativitu, pôsobia upokojujúco a zároveň zodpovedajú veku dieťaťa.

Svetlé pastelové farby priestor opticky zväčšia. Pre podporu štúdia sa výborne hodia zelené a modré farebné tóny. Tieto farby vynikajúco zvýraznia teplé a jasné prvky v žltej, ružovej či fialovej.

Tip: Podarilo sa vám vašej ratolesti vymaľovať izbičku podľa predstáv? Teraz je dôležité nenechať náradie zaschnúť a poriadne ho vyčistiť. Prečítajte si článok ako sa postarať o valčeky a štetce aby ste ich mohli použiť aj pri ďalšom maľovaní.

Rozloženie izby a nábytku

V izbe malých detí nezohráva rozmiestnenie nábytku a vecí až tak podstatnú úlohu. Pri príprave detskej izby pre školáka je to však mimoriadne dôležité s ohľadom na funkčnosť, pohodlie aj bezpečnosť.

Základom je rešpektovanie troch hlavných, atraktívne a funkčne zariadených zón - pre spánok, pre učenie a pre oddych. Ako rozdeľovací prvok vám poslúži možno kvet, koberec alebo väčšia otvorená polica, ktorá bude zároveň úložným priestorom.

K hlavným kusom nábytku, s ktorými musíte do izby počítať, patrí kvalitná posteľ pre školáka, písací stôl, stolička, úložný priestor a polica na knihy. Samozrejme, každý kus patrí do vybranej zóny podľa účelu.

zdroj: mobelix.sk

Vetranie a prirodzené svetlo sú veľkým plusom

Dôkladne vyvetraná miestnosť, ideálna teplota a prirodzené svetlo zvyšujú výkon, pohodu a kreativitu. Dobre vyvetraná izba pre školáka s dostatočným prínosom prirodzeného svetla vytvára priaznivejšie podmienky pre učenie.

Tip: Teplota a vetranie miestnosti majú významný vplyv na koncentráciu a učenie. Výskum publikovaný v časopise Building and Environment v roku 2018 zistil, že teplota v miestnosti od 20 °C do 24 °C zvyšuje kognitívny výkon vrátane pozornosti, pamäti a riešenia problémov. Dosiahnuť ju môžete nastavením elektrického podlahového vykurovania infračervenými fóliami Heat Decor prostredníctvom termostatu ovládaného cez aplikáciu v mobile.

Pohodlie v zóne učenia

Zónu učenia predstavuje písací stôl, stolička a úložné priestory pre knihy, zošity a ďalšie školské pomôcky.

Veľkú pozornosť venujte pohodlnému a pevnému sedeniu, ktoré zabezpečí kvalitná pracovná stolička pre školáka. Medzi množstvom farieb a prevedení si poľahky vyberiete, no myslite na komfort a dostatočnú oporu chrbta.

Paleta písacích stolov je pomerne široká - od klasických, cez rohové, s výsuvnou podložkou na klávesnicu až po polohovateľné (rastúce) i ako súčasť multifunkčnej postele. Vždy sa sústreďte na veľkosť pracovnej plochy, kvalitu materiálu, celkovú stabilitu a samozrejme vaše priestorové i finančné možnosti.

Ideálne bude, keď ho umiestnite k zdroju prirodzeného svetla. Nezabudnite na zásuvky, kde si dieťa uloží všetko potrebné, a stolnú lampu pre školáka.

zdroj: mobelix.sk

Príjemná zóna pre spánok

Aby mohol školák podávať skvelé výkony v škole, potrebuje si dobre oddýchnuť a mať kvalitný spánok.

Do zóny spánku vyberte pohodlnú posteľ a optimálny matrac (tvrdý a možno aj lepší ako pre dospelého). Postele do študentskej izby môžu byť klasické, vyvýšené (s úložným priestorom) alebo poschodové. Ak máte malú detskú izbu, vyberte multifunkčnú posteľ, pod ktorú sa poľahky zmestí písací stôl a stolička.

Pokojný spánok podporí vkusná alebo hravá posteľná bielizeň. Pre optické doladenie zóny spánku siahnite po zábavných a útulných prvkoch, ako sú tematické dekoračné vankúše a prikrývky postele či obľúbené plyšové hračky.

Priestor pre všetko potrebné
Miestnosť preplnená rôznymi predmetmi, hračkami či starými výtvormi môže sťažovať učenie a sústredenie na domáce úlohy. Preto na začiatok všetko upracte a zbavte sa nepotrebných vecí.

Myslite na to, že váš školák bude potrebovať veľa iných pracovných pomôcok aj kreatívnych vecí. Vytvorte spolu s ním systém na organizovanie školských potrieb, oblečenia, kníh a hračiek aj udržanie poriadku v miestnosti. Využite kreatívne nápady na ukladanie, s čím vám pomôžu nástenné police, skladovacie koše a boxy, závesné organizéry.

Malou pomocou bude isto aj označenie jednotlivých úložných priestorov názvami predmetov, ktoré tam patria. Výroba menoviek ich určite bude baviť.

zdroj: mobelix.sk

Čas na hranie

Protipólom zóny učenia je v detskej izbe pre školáka zóna pre oddych a hranie. Práve oddychová časť dáva neskutočné možnosti pre rozvoj vašej kreativity s výraznou pomocou vášho študenta a s dôrazom na bezpečnosť a stimuláciu záľub.

Čo poviete na tieto inšpirácie do detskej izby pre školáka?
- sedací vak, kreslo, závesné kreslo alebo hojdacia sieť do kútika na čítanie
- knižnica, polica so spoločenskými hrami a vzdelávacími hračkami
- zábavné predmety ako stany, kĺzačky, baldachýn
- galéria vlastných umeleckých diel a výstava úspechov, obľúbených plagátov, magnetická nástenka, rastová tabuľka na sledovanie rastu dieťaťa
- dizajnovo zaujímavé tapety alebo nálepky na steny
​​​​​​​
zdroj: mobelix.sk

Bezpečnosť je dôležitá
Či sa rozhodnete pre bláznivú detskú izby, či to bude praktická izba s dospeláckym rázom, alebo doslova telocvičňa, majte na zreteli bezpečnosť všetkých prvkov a zariadení.

Upevnite ťažký nábytok k stenám, dajte úložné priestory na podlahu, umiestnite bezpečnostné zástrčky i kryty elektrických zásuviek. Urobte ďalšie kroky, aby detská izba pre školáka bola nielen útulná a praktická, ale aj poskytovala bezpečie a istotu.

Zapojte vášho školáka

Pri mnohých veciach v texte sme použili zámerne slovo spolu alebo spoločne. Školák má už svoju predstavu o farbách, o obľúbených témach, o druhu stoličky, či posteľných obliečkach aj dekoráciách do svojej izby.

Nechajte vaše deti pomôcť vám pri plánovaní základných kusov nábytku a dovoľte im dať si do svojej izby to, čo naozaj chcú. Ak sú ich predstavy veľmi bláznivé a totálne nepraktické, porozprávajte sa o tom a uvidíte, kde sa vaše názory stretnú.

Určite je vaším hlavným zámerom nájsť ideálne riešenie medzi praktickým, útulným priestorom a túžbami či snami vášho dieťaťa. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]