Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Ľubomír Baloga
12.09.2023

Rozhovor s Anthonym Nellisom, hokejistom HK Spišská Nová Ves

Po vlaňajšej úspešnej hokejovej sezóne uvidíme v drese HK Spišská Nová Ves aj tento rok kanadského hokejistu Anthonyho Nellisa. Tešíme sa, že nám poskytol rozhovor pre školský časopis SRDCE.

Anthony Nellis so spoluhráčmi počas autogramiády. Foto: Ľubomír Baloga

Pred sezónou 2022-23 HK GROTTO Spišská Nová Ves posilnil kanadský legionár Anthony Nellis. Na Slovensko prichádzal zo zámorskej ECHL, kde patril medzi najlepších hráčov. S tímom Fort Wayne Komets vyhral ligový titul (Kelly Cup) a stal sa najlepším strelcom play-off. Medzi spišských hokejových Rysov prišiel ako najproduktívnejší hráč tímu Trois-Rivières Lions. Mužstvo z metropoly Spiša sa stalo jeho prvým európskym pôsobiskom a hneď prvá sezóna na slovenských klziskách sa preňho stala mimoriadne úspešnou. Spišiaci obsadili v Tipos Extralige historické 3. miesto a vybojovali bronzové medaily. Nellis odohral v základnej časti 50 zápasov, v ktorých zaznamenal 25 kanadských bodov za 13 gólov a 12 asistencií. V play off pridal v jedenástich dueloch ďalších 9 kanadských bodov za 7 gólov a 2 asistencie. Pred novou sezónou, v ktorej ostáva hráčom Spišiakov, oslávil 29. narodeniny (10. septembra 2023).

Po úspešnej sezóne 2022-23 s ochotou poskytol rozhovor aj nášmu školskému časopisu SRDCE (ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy). Keďže jeho rodným jazykom je angličtina, rozhovor sme viedli v tomto jazyku a v pôvodnom znení v angličtine sme ho publikovali aj v školskom časopise. Žiaci tak mali možnosť dozvedieť sa viac o tomto hráčovi a zároveň zdokonaliť sa v používaní anglického jazyka.  

pic
Rozhovor s Anthonym Nellisom uverejnený v školskom časopise SRDCE (ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy ) - šk. rok 2022-23, č. 3 PRÁZDNINY, s. 24 - 25.

AKO SI SPOMÍNATE NA SVOJE HOKEJOVÉ ZAČIATKY? 
Hokej som začal hrať ako 5-ročný. Môj otec ma cez víkendy vozieval na tréningy o 7. alebo 8. hodine ráno. Už ako malý chlapec som vedel, že mám zanietenie pre hokej.

AKÝ MÁTE HOKEJOVÝ SEN? KTO JE VÁŠ VZOR?
Keď som bol mladší, mal som hokejový sen – hrať v NHL. Hráč, ktorého som obdivoval, bol Švéd Mats Sundin.

AKÝ JE HLAVNÝ ROZDIEL MEDZI HOKEJOM V KANADE A NA SLOVENSKU?
Hlavný rozdiel medzi kanadským a slovenským hokejom je ľadový povrch. V Kanade hrávame na menšej ploche, ako to môžeme vidieť aj v NHL. V zápase to vplýva na stratégiu, systém a rýchlosť hry. Na Slovensku sú ľadové plochy väčšie, čo v zápase prináša rýchlejší hokej, keďže na ľade je viac miesta.

KTORÝ MOMENT BOL PRE VÁS POČAS UPLYNULEJ SEZÓNY NAJŤAŽŠÍ A KTORÝ NAJKRAJŠÍ?
​​​​​​​Jeden moment, ktorý som považoval za náročný, bol ku koncu minulej sezóny – cítil som, že som dosť unavený a moje výkony boli nižšie ako sú štandardne. Je to ale normálne - hráč, ktorý hrá prvýkrát v Európe, sa musí počas sezóny adaptovať a prispôsobiť. Raz sa ti darí, inokedy menej a je ťažké udržať stabilnú vyrovnanosť výkonov. Niekedy v poslednom mesiaci koncom pravidelnej sezóny som mal pocit, že je to pre mňa náročnejšie.
Najlepší moment bol počas playoff. Myslím, že sme prekvapili veľa Slovákov ziskom bronzovej medaily a takmer postupom do finale.

S KÝM STE SI HOKEJOVO NA ĽADE V SEZÓNE NAJVIAC ROZUMELI? 
Mal som to šťastie hrať s kamarátom Jeremym Beaudrym z Kanady. Sčasti bola aj on dôvod, prečo som sa rozhodol prísť hrať za Spišskú. Boli sme si blízki počas sezóny a mohli sme sa spoľahnúť jeden na druhého v ťažkých časoch alebo keď nám chýbala rodina. Považujem sa za spoločenského človeka, takťže som vychádzal dobre so všetkými spoluhráčmi.

pic
Anthony Nellis (vľavo) počas autogramiády so spoluhráčom Jeremym Beaudrym (vpravo). Foto: Ľubomír Baloga

ČO PRE VÁS ZNAMENÁ 3. MIESTO V TIPOS EXTRALIGE S KLUBOM HK SPIŠSKÁ NOVÁ VES?
Vyhrať bronzovú medailu počas prvého roku v Európe pre mňa znamená veľa. Pred každou hokejovou sezónou si kladiem vysoké nároky a hrať vo víťaznom tíme je pre mňa veľmi dôležité. Občas to prichádza s nepriazňou osudu, ale keď sa obzriem späť, uvedomím si, aká dôležitá je táto bronzová medaila pre mňa, mojich spoluhráčov, organizáciu a čo je najdôležitejšie, pre fanúšikov. Oni vytvárajú spomienky a umožňujú mi uvedomiť si, aký som hrdý a šťastný, že pred nimi hrám hokej ako profesionál.​​​​​​​

KOĽKO AUTOGRAMOV STE TENTO ROK ROZDALI?
Kiež by som mohol byť konkrétnejší, ale niečo cez 1000 podpisov.​​​​​​​

KTORÝ ZÁPAS A KTORÝ GÓL JE PRE VÁS NEZABUDNUTEĽNÝ? 
Zápas, na ktorý nikdy nezabudnem, sa odohral počas playoff proti Zvolenu, keď som dal hattrick. Skóroval som dva góly koncom tretej tretiny, dorovnal som na 5-5 a potom zvýšil na 6-5. Bol to šialený zápas.​​​​​​​

POZRIETE SI SVOJE GÓLY PO ZÁPASE ZO ZÁZNAMU?
Po každom zápase máme aplikáciu, ktorá nám umožňuje pozrieť si naše striedania. Pre mňa je to výhodné, lebo si môžem spätne pozrieť, čo som počas zápasu urobil dobre a čo zle.​​​​​​​

ZAŽILI STE UŽ V HOKEJI VTIPNÚ SITUÁCIU?
Pri hokeji som toho toľko zažil, že som videl aj zopár zábavných situácií. V šatni si občas robíme žarty zo spoluhráčov tým, že im schovávame kusy oblečenia alebo športového náčinia, alebo nalejeme tekuté mydlo do rukavíc. Počas sezóny trávim veľa času so spoluhráčmi, takže sa snažíme vytvoriť priaznivé prostredie. A samozrejme, kamarátstvo je veľmi dôležité.​​​​​​​

AKÉ INÉ ŠPORTY MÁTE RADI?
Rád si pozriem americký futbal.​​​​​​​

KTORÉ PREDMETY STE MALI V ŠKOLE NAJRADŠEJ?
Vždy som mal rád geografiu, keď som bol mladší. Celkom dobre si pamätám krajiny, mestá a miesta. Keď ma prijali na univerzitu, môj odbor boli financie a ekonomika, z čoho som dosiahol titul bakalár v roku 2019.​​​​​​​

STIHLI STE OKREM HOKEJA TROCHU SPOZNAŤ SPIŠ / SLOVENSKO? 
Počas sezóny som navštívil veľa miest aj s priateľkou, ktorá tu som mnou bývala pol roka. Boli sme si pozrieť Spišký hrad, Bratislavu, Vysoké Tatry a taktiež Krakov, Prahu a Budapešť.​​​​​​​

AKO SA VÁM PÁČI NA SLOVENSKU?
Páči sa mi, aké je Slovensko malé, všetko na dosah ruky oproti tomu, odkiaľ pochádzam. Tiež sa mi veľmi páči zanietenie Slovákov pre hokej. V neposlednom rade sa rád pokúšam konverzovať so Slovákmi. Všetkých, ktorých sme doteraz stretli, sú skvelí ľudia  a umožňujú nám cítiť sa tu ako doma.

ĎAKUJEME ZA ROZHOVOR!

pic
Foto: archív školského časopisu SRDCE

školský časopis SRDCE šk. rok 2022-23, č. 3 PRÁZDNINY, s. 24 - 25
ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy

Preklad: Mgr. Jana Bekešová, PhD. 

Súvisiace články: 
Rozhovor s hokejovým trénerom Vlastimilom Wojnarom
S bronzovou medailou na krku
Rysy navštívili Základnú školu sv. Jána Krstiteľa v Spišských Vlachoch


Júl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]