Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
13.03.2023

Novozámocké Múzeum Jána Thaina prevedie putovnou výstavou "Čo sa skrýva pod šatami..."

Z aktuálnej výstavy v novozámockom Múzeu Jána Thaina.

Foto: Helena Rusnáková

Bratislava 13.03.2023 (Skolske.sk)

Novozámocké Múzeum Jána Thaina sprístupnilo verejnosti výstavu z histórie odievania, nesúcu názov  „Čo sa skrýva pod šatami“.  Autorkou výstavy Mgr. Margaréta Nováková z Tekovského múzea v Leviciach.

Táto výstava prevedie návštevníka naprieč históriou spodnej bielizne od bedrových rúšok až po negližé a umožní mu nahliadnuť pod šaty z obdobia od polovice 19. storočia až po polovicu 20. storočia.

Základ výstavy tvoria časti spodného oblečenia, tvoriace súčasť výbavy nevesty v 19. storočí, ktoré dostávali bohaté dievčatá pri výdaji. Tento súbor doplnila autorka výstavy, Mgr. Margaréta Nováková, vlastnoručne ušitými replikami a predmetmi zo zbierok Tekovského múzea v Leviciach.
 
Hoci vystavené artefakty sú zhruba od polovice 19. storočia, autorka výstavy pripravila pre návštevníkov aj zaujímavý sprievodný text, ktorý približuje históriu spodnej bielizne od obdobia praveku. Dozvedáme sa z neho, že nástenné jaskynné maľby, objavené v Anglicku, dokazujú, že si ženy zahaľovali svoje poprsie nejakými bandážami už v praveku.  Ide o primitívnu formu "bielizne" zo zvieracích koží, ktoré si omotávali okolo hrude.

Nástenné maľby minojskej kultúry na ostrove Kréta z pred 3000 rokov,  môžeme považovať za  najstaršie vyobrazenie podprsenky, kde žena pri športe má odev podobný plavkám - prsia má zahalené pomocou samostatného kusu látky. 

Jednou zo zaujímavostí odievania v stredoveku je, že používali spodnú bielizeň hlavne na ochranu vonkajšieho oblečenia, ktoré bolo drahé.  Tvorila ho jednoduchá košeľa, ktorej pôvod možno hľadať v antike. Táto spodná bielizeň bola jednoduchého strihu - do látky vyrezali otvor pre hlavu a ruky. V 14. storočí začala byť (tak ako vrchný odev) výraznejšie tvarovaná, pozostávajúc z viacerých, samostatne strihaných kusov. Zdobila sa výšivkami a čipkami. V 17. storočí, vďaka látkam dovážaným z Turecka, sa spodné košele začali šiť z ušľachtilých materiálov - hodvábnych saténov a damaškov. Prvým vyslovene spodným oblečením sa stali živôtiky,  ktoré sa objavujú už v 13. storočí.

Výstavu, približujúcu mnoho zaujímavostí aj z ďalších historických období si môžeme pozrieť do 22.apríla 2023.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]