Autor textu: Ľuboš Lukáč
23.12.2022

Nadané deti spoznali tajomstvá esenciálnych olejov

Svetom vedy počas piatkového stretnutia Klubu nadaných detí pri SZŠ DSA v Prešove sprevádzala žiakov odborná asistentka RNDr. Beáta Baranová, PhD. Nadané deti si vyskúšali rolu vedcov a testovali účinky esenciálnych olejov na obilie.

Foto: Ľuboš Lukáč

Klub navštívil vedecký pracovník
Beáta Baranová pracuje na Katedre ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove. Predmetom jej výskumu je epigeická makrofauna environmentálne rôzne zaťažených území s dôrazom  na bystruškovité, opustené a nevyužívané plochy s porastmi inváznych neofytov s dôrazom na zlatobyľ kanadskú a výskum biologicky aktívnych látok z rastlín.
Vyučuje predmety ekológia pôdnych živočíchov, entomológia a ekológia hmyzu, ekológia poľnohospodárskej krajiny, pôdna ekológia, globálne a aktuálne problémy v životnom prostredí, odpadové hospodárstvo a EIA a vývoj prírody a ekológia ekosystémov.

Skúmali, či olej stopne jačmeň a pšenicu
Dnes sme si rozprávali o esenciálnych olejoch: odkiaľ pochádzajú, aké rastliny ich produkujú a ako ich vieme získať. Deti sa dozvedeli, že pomocou esenciálnych olejov sa rastliny "rozprávajú" s opeľovačmi, bránia sa napríklad proti voškám a bojujú pomocou nich proti vírusom a baktériám, ktoré ich napádajú. A že pomocou esenciálnych olejov „likvidujú“ svoju konkurenciu a bránia si územie, na ktorom rastú,“ priblížila obsah stretnutia na škole DSA vedecká pracovníčka.
​​​​​​​
Rovnako sme si povedali, ako vedci esenciálne oleje skúmajú tak, aby bolo možné túto prírodnú silu využiť pri liečení ľudských ochorení a ako náhradu syntetických pesticídov pri ochrane rastlín proti škodcom a burinám.“ Deti si vyskúšali prácu vedca a urobili pokus na testovanie fytotoxickej aktivity esenciálnych olejov. „To znamená pokus, či a ktorý esenciálny olej dokáže zamedziť klíčeniu a rastu pokusných modelových organizmov pšenice a jačmeňa,“ vysvetlila B. Baranová.

pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Esenciálne oleje majú viacero pomenovaní
Esenciálny olej je to isté, čo éterický olej a silica. Získava sa z rastlín. Môžeme ho tiež identifikovať pod názvom aromatický, či prchavý olej. Trochu iný význam vie nadobudnúť spojenie vonný olej – kým esenciálny olej je vyrobený iba z prírodného materiálu, teda zo skutočných rastlín, vonný olej môže mať naproti tomu i syntetický pôvod.
Esenciálny olej je silne koncentrovaná látka, ktorá zároveň silno vonia. Vzniká lisovaním istej časti rastliny, jej varením alebo destiláciou. Esenciálne oleje využíva farmácia, potravinárstvo a samozrejme kozmetický priemysel.

​​​​​​​Text: Dušan Guman

pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]