Autor textu: Peter Bercik
23.11.2022

Hlavnú cenu v celoštátnej súťaži AMFO 2022 získal študent filmovej školy v Košiciach

Adam Bielik uspel s cyklom fotografií „Na čom záleží?“

Adam Bielik pri preberaní Hlavnej ceny. Foto: SŠUPF

Obrovský úspech v jednej z najprestížnejších amatérskych fotografických súťaží na Slovensku AMFO 2022 dosiahol študent Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej v Košiciach Adam Bielik. Poslucháč 1. ročníka Vyššieho odborného štúdia získal v celoštátnom kole jubilejného 50. ročníka nielen 1. miesto v kategórii Cykly a seriály, ale aj Hlavnú cenu spomedzi všetkých prihlásených diel. Odmenou mu bude okrem iného aj vlastná autorská výstava v Bratislave počas festivalu Tvorba 2023.  

​​​​​​​Nie je to ani zďaleka prvý Adamov úspech. „Ocenenie v konkrétnej kategórii každý, keď už neočakáva, tak si aspoň praje. Hlavná cena však bola prekvapením, najmä ak súťažíte so skúsenými fotografmi všetkých vekových kategórií. Príjemný pocit som mal, keď mi omnoho starší ocenený kolega povedal, že som vyhral zaslúžene a pochválil moju prácu so svetlom, aj nápad,“ povedal Adam po vyhlásení výsledkov.  V súťaži AMFO boduje pravidelne už tri roky a predminulý rok získal cenu poroty za originalitu aj v novinárskej súťaži Med Art v kategórii umelecká fotografia.  „Tohto roku som sa prvýkrát pokúsil súťažiť aj v kategórii Cykly a seriály bez obmedzenia veku, do ktorej som poslal tri fotografie z môjho pôvodného súboru s názvom „ Na čom záleží?“, ktoré okrem myšlienkovej spojitosti spĺňali aj požiadavku jednotnej výrazovej vizuálnej formy,“ vysvetlil Adam.  Úspešná trojica fotografií sa nerodila ľahko. „V jednom zábere je použitá fotka, ktorú vytvoril na starý Flexaret pred 60 rokmi môj nebohý dedo, po ktorom som pravdepodobne zdedil vášeň pre fotenie. Záber s topánkami som robil v decembri v jazere pod ľadom a na konci fotenia som ich musel vysekávať z ľadu. Tretia fotografia je inscenovaná v dedovom starom aute,“ popísal Adam zrod úspešného diela.  Porota ocenila, že jeho víťazný cyklus nesie v sebe niekoľko dôležitých otázok a vrstiev. „Do deja sa dostávame ex-post. Na pozadí mystického príbehu jazykom inscenovanej fotografie si môžeme interpretovať vyšetrovanie kriminálneho či dejinného procesu. Cyklus tiež sofistikovane koketuje s našou pamäťou a necháva nám priestor na premýšľanie,“ ohodnotila Bielikovu prácu porota na čele s predsedkyňou Lenkou Lindák Lukačovičovou.  

Adam poďakoval svojim pedagogičkám z filmovej školy Diane Kakara Dobrescu a Tatiane Takáčovej, že mu v pravej chvíli poradili, dokázali ho nakopnúť a nešetrili kritickým okom. „Ak fotograf dostane spätnú väzbu, či už pozitívnu alebo negatívnu, určite ho to posunie ďalej,“ dodal.  Svojej vášni by chcel zasvätiť aj profesionálny život, aj keď jej podoba môže byť trochu iná. „Nedávno ma totiž zaujala práca na dokumentárnom filme. Portrét  jednej košickej záchranárky ma fascinoval nielen profesionálne, ale aj osobnostne. Strávil som doslova dni a noci v neštylizovanom prostredí, keď si nemôžete nič naplánovať a neviete, čo vás čaká o minútu, nieto o pár hodín. Za túto skúsenosť som veľmi vďačný,“ naznačil možné plány do budúcnosti študent košickej filmovej školy.

pic
Diel z trilógie v dedovom aute. Foto: SŠUPF
pic
Diel z trilógie s teniskami v zamrznutom jazere. Foto: SŠUPF
pic
Diel z trilógie s dedovou fotografiou. Foto: SŠUPF

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]