Autor textu: Ľuboš Lukáč
19.10.2022

Nadané deti lúštili číselné kódy

To však nebola zďaleka jediná aktivita ďalšieho stretnutia Klubu nadaných detí pri Súkromnej základnej škole DSA na Mukačevskej ulici v Prešove.

Foto: Ľuboš Lukáč

Trénovali logiku, matematiku i geometriu
Okrem číselných kódov sa deti zaoberali logickými postupnosťami, kockami, umiestnenými v priestore, skladaním písmen z dielikov, matematickými hádankami, geometrickými obrazcami a písmenkovými hádankami. Kuriozitou piatkového stretnutia bola online prehliadka animovaných filmov XVI. ročníka medzinárodného súťažného festivalu animovaných filmov pre deti Bienále animácie Bratislava – BAB 2022.

Inšpiráciou boli úspešné logické olympiády
Úlohy na stretnutí boli prierezom populárnymi Logickými olympiádami, ktoré organizuje iniciatíva Rozumieme nadaným a zúčastňujú sa ich tisícky šikovných žiakov. Na začiatku deti riešili jednoduché úlohy z Logickej olympiády pre najmenších – predškolákov. Potom sa náročnosť zvyšovala a priestor dostali úlohy pre 1.-4. ročník ZŠ, ktoré kedysi riešili účastníci Logickej olympiády pre intelektovo nadaných žiakov. Napokon šla latka ešte vyššie, na úlohy 5.-9. ročníka zo spomínanej olympiády nadaných.

pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Zdôvodňovalo sa a diskutovalo
Dôležitou podmienkou pri riešení úloh bolo nie iba prísť s výsledkom, ale predovšetkým uviesť spolužiakom logické zdôvodnenie. Deti mali argumentovať, spájať a analyzovať. Ale v rámci diskusie a pri ponuke iných riešení tiež protirečiť a svoje ponúkané riešenie si tak obhájiť. Pri zadávaní úloh pomohlo premietanie na tabuľu.

Zúčastnili sa online festivalu animovaných filmov
Ďalšia časť stretnutia využila možnosť zúčastniť sa prehliadky animovaných filmov pre deti online, ktorá prebiehala práve v deň stretnutia Klubu nadaných detí pri SZŠ DSA. Festival BAB – Bienále animácie Bratislava je medzinárodným festivalom animovaných filmov pre deti. Postupne sa stal celosvetovou súťažnou prehliadkou animovaného filmu. Festival má okrem predstavovania animovaných filmov ambíciu vzdelávať. V roku 2020 sa konal z dôvodu pandemickej situácie prvýkrát online. Nad 16. ročníkom Festivalu BAB prevzala  záštitu prezidentka SR Zuzana Čaputová.

​​​​​​​Text: Dušan Guman

pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]