Autor textu: Ľuboš Lukáč
19.10.2022

Predstavivosť zamerali nadané deti na priestor

V Klube nadaných detí pri Súkromnej základnej škole DSA v Prešove rozvíjali priestorovú predstavivosť. A spolu s ňou logické myslenie, jemnú motoriku a tvorivosť.

Foto: Ľuboš Lukáč

Obľubujú labyrinty
Vizuálno – priestorová inteligencia súvisí s predstavivosťou a schopnosťou vnímať farby a predmety. Hojne ju využívajú viaceré povolania: šachisti, piloti, námorníci, umelci a architekti. Deti s týmto typom inteligencie sa dobre cítia v labyrintoch, premýšľajú a kreslia. Vhodnými činnosťami na rozvoj vizuálno – priestorovej orientácie sú skladanie puzzle, Rubikovej kocky, šach, či práca s mapou.

Deti s logickou inteligenciou priťahujú strategické hry
Logicko – matematická inteligencia vedie ľudí k porozumeniu číslam, schopnosti logicky uvažovať a myslieť abstraktne. Využívajú ju povolania detektív, vedec alebo matematik. Deťom s rozvinutou inteligenciou tohto typu sú blízke vzorce, matematické vzťahy a kategórie. Priťahujú ich strategické hry, experimenty a matematické problémy. K rozvoju spomínaného druhu inteligencie sú vhodné kartové hry, strategické hry, šach, logické hádanky, matematické krúžky a súťaže.

Jemná motorika naša každodenná
Jemnú motoriku musíme využívať veľmi často. Realizujeme rozvíjame a posilňujeme ju napríklad pri čistení zubov, nalievaní kávy a chytaní lyžičky, strihaní, krájaní, maľovaní štetcom, jedení príborom, žmýkaní, zapínaní gombíkov a zipsu, zaväzovaní šnúrok a mnohých ďalších činnostiach.

pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Tvorivosť je prejavom snahy o sebarealizáciu aj inteligencie
Tvorivosť alebo tiež kreativita nám pomáha vytvoriť niečo nové. Poháňaná je snahou o sebarealizáciu, zvedavosťou aj samotnou inteligenciou. Jej nepriateľmi sú direktívny prístup dospelého alebo stereotyp. Deti treba nechať objavovať a skúšať nové. Deti s nepotláčanou fantáziou bývajú úspešnejšie a lepšie komunikujú. Ich život býva pestrejší.

Obrazy z geometrických tvarov dotvorili kreslením
Úvod stretnutia Klubu nadaných detí patril rozhovoru s deťmi o geometrických tvaroch. O tom, aké tvary poznáme, či aké sú ich charakteristické znaky – počet strán, vrcholov a podobne. Potom prišlo pomenovávanie predmetov okolo seba, ktorých tvar sa stotožňuje s niektorým zo spomínaných geometrických tvarov. Išlo o kruh, štvorec, obdĺžnik a trojuholník. Nasledovalo vystrihovanie farebných geometrických tvarov a ich nalepovanie na výkres. Deti mali za úlohu vytvoriť niečo zaujímavé, niečo, čo sa im páči alebo nesie futuristické znaky. Prácu dotvorili kreslením. Výsledkom boli dopravné prostriedky budúcnosti, menu McDonaldu, obydlia, zvieratá i hviezdne nebo.

​​​​​​​Text: Dušan Guman

pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]