Autor textu: TASR
04.08.2022

Nová škola v Plaveckom Štvrtku má byť priekopníckou ekologickou stavbou

Nová budova je navrhovaná v štýle smart koncepcie vytvárajúcej zdravé prostredie s využitím prírodných materiálov a obnoviteľných zdrojov energie.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Bratislava/Plavecký Štvrtok 4. augusta (TASR) - Nová základná škola v Plaveckom Štvrtku na Záhorí má byť zelená, digitálna a komfortná pre fyzické i psychické zdravie učiteľov a žiakov. Ako priekopnícky projekt v štýle ekologickej školskej stavby na Slovensku sa bude uchádzať o podporu z plánu obnovy. Pre TASR to potvrdil starosta Plaveckého Štvrtka Radoslav Benkovič.

"Začalo sa konanie pre vydanie územného rozhodnutia a do projektovej dokumentácie priebežne zapracovávame doručené pripomienky dotknutých orgánov a organizácií," oznámil. "Predbežne nastavený harmonogram počíta s vyhlásením výzvy, podaním a vyhodnotením žiadosti obce ešte tento rok, aby sa v priebehu budúceho roku mohlo začať s výstavbou základnej školy," informoval.

Nová budova je navrhovaná v štýle smart koncepcie vytvárajúcej zdravé prostredie s využitím prírodných materiálov a obnoviteľných zdrojov energie. "Ráta sa s použitím fotovoltiky, ale i tepelne aktivovaných stropov, ktoré majú regulovať chladenie a temperovanie. Vlhkostný režim zaručia okrem rekuperácie aj hlinené steny v pomere 10 percent z celkových plôch stien. Použitie prírodných, respektíve recyklovaných materiálov má celkovo prevyšovať 50 percent," priblížil architekt Michal Diviš. "Prirodzené osvetlenie bude prichádzať z východných a západných okien, aby sa získalo viac rozptylového svetla ako z horúceho južného slnka. Budova má ambíciu fungovať bez klimatizácie, v jej okolí sa tiež ráta s vodozádržnými opatreniami," dodal.

Nový objekt má vyriešiť súčasné kapacitné a prevádzkové problémy po nútenom zatvorení pôvodnej budovy základnej školy, ktorá je v havarijnom technickom stave. Žiaci sa od septembra 2021 učia v náhradných, "kontajnerových" priestoroch.

S projektom je oboznámený samosprávny kraj i ministerstvo školstva, zaujímal sa oň i úrad predsedu vlády SR Eduarda Hegera. "Boli sme identifikovaní ako oprávnení žiadatelia s vysokou prioritou aj na základe situácie, v ktorej sa obec a základná škola v obci nachádza," objasnil starosta Plaveckého Štvrtka.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR potvrdilo, že v rámci plánu obnovy sú pripravované výzvy zamerané na infraštruktúru regionálneho školstva vrátane budovania kapacít základných škôl. "Predmetné výzvy a ich podmienky budú zverejnené na webe ministerstva," oznámil rezort TASR.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]