Autor textu: TASR
06.07.2022

V Liptovskom Mikuláši od septembra otvoria plaveckú športovú triedu

Plavecká trieda bude v budúcom školskom roku otvorená v mestskej škole prvýkrát v histórii mesta.

Ilustračná snímka, FOTO TASR – Milan Kapusta

Liptovský Mikuláš 6. júla (TASR) - Základná škola (ZŠ) Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši otvorí v novom školskom roku svoju prvú športovú triedu zameranú na plávanie. Športovo talentované deti sa tak môžu od septembra vzdelávať na dvoch ZŠ v meste. Športové triedy má aj Základná s materskou školou Okoličianska, zamerané sú na futbal a gymnastiku. Hokejová trieda na ZŠ Márie Rázusovej Martákovej sa pre nižší záujem v novom školskom roku neotvorí. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Ako dodala, rozhodnutie otvoriť plaveckú triedu vznikalo v ZŠ Janka Kráľa postupne. Prispelo k tomu aj dlhé obdobie nečinnosti počas pandémie, keď deti prestali športovať, zhoršilo sa ich zdravie či držanie tela. Škola preto ponúkla rodičom štvrtákov otvorenie tejto triedy.

"Ponúkli sme im plávanie a volejbal. Väčšina rodičov prejavila záujem o plávanie, ktoré sa považuje za jedno z biologicky najúčinnejších športových aktivít a je vhodné takmer pre každého," vysvetlila riaditeľka školy Eva Vondráková.

Pri rozhodovaní rodičov podľa riaditeľky zavážili aj rastúce ceny za krúžkové činnosti. "Majú možnosť dať dieťa na šport, ktorý absolvuje v rámci vyučovania a netreba s ním nikde dochádzať," skonštatovala. Škola spolupracuje s Mestským plaveckým klubom Delfín. V ideálnom prípade do triedy v septembri nastúpi 25 žiakov.

Plavecká trieda bude v budúcom školskom roku otvorená v mestskej škole prvýkrát v histórii Liptovského Mikuláša. Vedenie mesta sa preto rozhodlo podporiť rozvoj ďalšieho druhu športu v rámci vlastných možností. Plavecké kluby s registrovanými oddielmi, ktoré vychovávajú mládež k reprezentácii mesta na rôznych súťažiach, nebudú musieť platiť mestu nájom za plaváreň. Ako podotkla hovorkyňa, podpora bude smerovať aj deťom z novej športovej triedy. Plaváreň budú mať v rámci hodín vyučovania zadarmo.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]