Autor textu: TASR
09.06.2022

Šimečka: Učitelia si vyššie platy zaslúžia, PS spúšťa kampaň

Učiteľky a učitelia si naozaj nezaslúžia byť zajatcom Igora Matoviča (OĽANO), ani jeho hádok s Richardom Sulíkom, tvrdí predseda hnutia Progresívne Slovensko.

Na archívnej snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka. FOTO TASR - Pavel Neubauer

Bratislava 9. júna (TASR) - Učitelia si vyššie platy zaslúžia. Uviedol to predseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. Žiada vládu o okamžitých šesť opatrení pre školstvo. Hnutie zároveň spúšťa kampaň "Zaslúžia si to" za vyššie platy a lepšie podmienky pre učiteľov.

PS požaduje od vlády, aby v štátnom rozpočte vyčlenila financie na plošné zvýšenie platov učiteľov vrátane nepedagogických zamestnancov o 10 percent. Urýchlene by mala vypracovať systém postupného pravidelného a záväzného zvyšovania učiteľských platov do výšky priemeru Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v porovnaní s výškou platov pracujúcich s vysokoškolským vzdelaním v krajinách OECD, uviedlo hnutie.

Vláda by mala zároveň vypracovať systém hodnotenia pedagogických a odborných zamestnancov. Zohľadnené by v ňom mali byť regionálne rozdiely životných nákladov a odmeny za nadpriemerne kvalitnú prácu a nadprácu, tvrdí PS. Ďalšou jeho požiadavkou je vypracovanie a uvedenie do praxe motivačných opatrení s cieľom prilákať kvalifikovaný pedagogický personál na pozície, ktorých je v školstve nedostatok.

Na modernizáciu školstva a vybavenie škôl, tried, laboratórií a odborných učební by podľa PS mala vláda vyčleniť v rozpočte financie. Šiestou požiadavkou hnutia je vypracovanie hĺbkovej analýzy potrieb pedagogického personálu podľa regiónov. Na základe výstupov by mala navrhnúť a implementovať opatrenia na účel zlepšenia duševného zdravia učiteľov.

"Učiteľky a učitelia si naozaj nezaslúžia byť zajatcom Igora Matoviča (OĽANO), ani jeho hádok s Richardom Sulíkom (SaS). Zaslúžia si niečo úplne iné - lepšie podmienky na prácu a dôstojné platy," povedal Šimečka.

Členka predsedníctva PS Ingrid Kosová poukázala na to, že Slovensko čelí nedostatku učiteľov na primárnom stupni. Mnoho kvalifikovaných učiteľov je podľa nej v dôchodkovom veku a mladí vyučujúci radšej odchádzajú.

Minister financií Igor Matovič navrhol zvýšenie daní z alkoholu a hazardu. Chcel tým podmieniť zvýšenie platov učiteľov. Návrh vetovala strana SaS. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) potvrdil, že o zvyšovaní platov učiteľov bude ešte v nasledujúcich dňoch diskutovať s Matovičom alebo premiérom. Očakáva, že na niečom sa určite dohodnú.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]