Autor textu: Mgr. Magdaléna Kyseľová
08.06.2022

„Zažili“ sme Európu

Európsky projekt Erasmus+  s názvom „Národné dedičstvo pre naše spoločné európske dedičstvo“ na ZŠ Československej armády v Prešove dosiahol svoj vrchol.

Mgr. Magdaléna Kyseľová

Po troch rokoch spolupráce 6 partnerských škôl z Fínska, Grécka, Talianska, Poľska, Portugalska a Slovenska je čas na rekapituláciu. A práve tou bol na tunajšej základnej škole 25. máj 2022.

Pozvaní hostia, žiaci i pedagógovia z miestnych škôl mali príležitosť dozvedieť sa viac o tom, ako taký projekt Erasmus+ vyzerá. V úvode sme skonštatovali, že ani pandémia nás neodradila a pokračovali sme v práci, ktorá začala už v roku 2018 prípravou projektu. Prostredníctvom videí, fotografií i rozprávania jednotliví žiaci - účastníci mobilít v partnerských krajinách - zdieľali svoje skúsenosti, no hlavne to, čo im projekt priniesol. Niektorí už ako dvanásťroční strávili týždeň v neznámej rodine v cudzom svete. No na konci týždňa konštatovali, že im už tá rodina nie je cudzia. A nielen rodina, ale aj všetci ostatní žiaci z komunity, ktorú spoločne vytvorili. Ani komunikácia nebola problém. Počiatočné obavy, či sa dorozumieme, vystriedal pocit úspechu – zvládol som to.

pic
Foto: Mgr. Magdaléna Kyseľová

Ústredná téma projektu dala žiakom priestor spoznať kultúrne rozmanitosti európskych krajín zo severu na juh, od východu na západ. Zistili, čo všetko máme spoločné napriek vzdialenosti. Uvedomili si aj unikátnosť a bohatstvo každého národa, krajiny. Dozvedeli sa množstvo zaujímavých informácií. O tie sa podelili počas diseminácie aj s ostatnými. Vedeli ste, že partnerská škola v Portugalsku je lídrom v inklúzii v rámci krajiny a až 40 % jej žiakov tvoria Rómovia? Vedeli ste, že Poliaci počas Vianoc servírujú 12 chodov a Gréci zdobia na Vianoce loď? Vedeli ste, že fínski žiaci chodia v škole bosí, na obed majú švédske stoly, nedostávajú pravidelne známky, no sú skúšaní 4x v roku? Vedeli ste, že Taliani jedávajú cestoviny každý večer a vždy inak a večera začína okolo 20:00? A je toho ešte oveľa viac. Spoločne sme vytvorili 2 knihy, ktoré mapujú najdôležitejšie témy, ktoré sme v projekte rozvíjali. Prvou sú slávenia sviatkov podľa jednotlivých mesiacov roka naprieč partnerstvom a druhou sú remeslá, tie historické i súčasné.

„Ak by som si mala vybrať, kde by som chcela chodiť do školy, bolo by to Taliansko. Je tam pekne a ľudia sú veľmi milí,“ povedala jedna z účastníčok. Iná zasa obhajovala Fínsko: „Je tam síce zima, ale atmosféra v škole a podmienky, ktoré tam majú žiaci sú oveľa lepšie ako máme my na Slovensku.“ Všetci sa však zhodli na jednom, ísť na mobilitu Erasmus+ je vynikajúca skúsenosť. Zažili sme to, čo by sme na bežnej rodinnej dovolenke nemali možnosť zažiť. Určite by sme do toho išli znova.
Projekt Erasmus+, ktorý je financovaný Európskou úniou dáva žiakom, no i pedagógom a celým rodinám i širším komunitám príležitosť osobnej skúsenosti. 35 rokov programu Erasmus+ a množstvo príbehov, i tých našich zažitých, je určite pozitívnym obrazom európskej spolupráce.
 
Mgr. Magdaléna Kyseľová, koordinátorka projektu

pic
Foto: Mgr. Magdaléna Kyseľová
pic
Foto: Mgr. Magdaléna Kyseľová

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]