Autor textu: TASR
09.05.2022

Metsolová o CoFoE: Európsky parlament bude bojovať za silnejšiu EÚ

To znamená slobodu, demokraciu, právny štát, solidaritu, vyrovnané možnosti, pokračovala predsedníčka EP.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová počas záverečnej ceremónie Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE), 9. mája 2022. FOTO TASR/AP

Štrasburg 9. mája (TASR) - Európsky parlament (EP) bude bojovať za silnejšiu Európu a za všetko, čo Európa predstavuje. Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová to povedala v pondelok na pôde EP v Štrasburgu počas záverečnej ceremónie Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE).

"To znamená slobodu, demokraciu, právny štát, solidaritu, vyrovnané možnosti," pokračovala predsedníčka EP. "Európa sa nikdy nebála. Teraz je čas zvýšiť úsilie a neustúpiť," vyhlásila.

Európa sa podľa Metsolovej opäť nachádza v rozhodujúcej chvíli v oblasti európskej integrácie. "Mali by sme prijať každý proces potrebný na to, aby sme sa tam dostali," dodala.

Jednou zo súčastí CoFoE, ktorá sa začala vlani v máji, boli štyri občianske panely. Tie dávali občanom z členských krajín príležitosť vyjadriť sa k budúcnosti EÚ a jej smerovaniu.

Plénum CoFoE na záverečnom plenárnom zasadnutí na konci apríla prijalo 49 návrhov zahŕňajúcich viac ako 300 opatrení na ich dosiahnutie v rámci deviatich širších tematických oblastí. Týmito návrhmi sa budú zaoberať Európsky parlament, vlády členských krajín i Európska komisia.

"My mladí ľudia chceme byť vypočutí, aby sme mohli bojovať za našu budúcnosť. A naša budúcnosť je tu v EÚ," povedal Kacper Parol z Poľska, jeden z účastníkov CoFoE.

"Nanešťastie, žijeme vo svete zvyšujúcich sa hrozieb," povedal a pripomenul vojnový konflikt na Ukrajine, klimatickú krízu, útoky na základy demokracie. Mnohí z ľudí, ktorých stretol počas konferencie na pôde európskych inštitúcií, sa podľa jeho slov "necítili byť Európanmi". "Dnes, po čase, môžeme všetci spoločne povedať, že my sme občania Európy," dodal.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]