Autor textu: TASR
09.05.2022

Štefanec: Občania cez CoFoE vyzvali na spoluprácu na európskej úrovni

Všetci povedali, že chcú žiť v spoločnej Európe, nespochybňujú priestor mierovej Európy, opísal situáciu europoslanec.

Na snímke europoslanec Ivan Štefanec počas diskusie v TASR TV ku Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE) v Bratislave 3. mája 2022. FOTO TASR - Jarosl

Brusel/Štrasburg 8. mája (TASR) - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE), ktorá v pondelok popoludní oficiálne skončí, priniesla jasný odkaz Európanov, že chcú viac spolupráce na európskej úrovni a posilnenie demokratických procesov. Uviedol to v rozhovore pre TASR slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý je v Európskom parlamente (EP) šéfom slovenskej delegácie vo frakcii Európskej ľudovej strany (EPP).

Odkaz CoFoE je podľa jeho slov jasným odkazom občanov, že chcú viac slobody, demokracie a spolupráce v Európskej únii.

"To bol hlas, ktorý zaznel unisono zo všetkých členských krajín a všetkých vekových skupín. Všetci povedali, že chcú žiť v spoločnej Európe, nespochybňujú priestor mierovej Európy. Práve naopak, posilňujú ho a chcú posilniť aj demokraciu, chcú viac rozumieť rozhodnutiam pre občanov a chcú na tom viac participovať. Toto je ich zásadný odkaz," opísal situáciu poslanec.

​​​​​​​

Štefanec zároveň dodal, že ruská agresia voči Ukrajine v záverečných fázach CoFoE zmenila nastavenie v mnohých oblastiach politiky EÚ a aj budúcnosť Európy bude vyzerať ináč, napríklad ohľadne budúceho rozširovania Únie.

"Treba zohľadniť novú situáciu a pozerať sa na rozširovanie európskeho priestoru mieru a bezpečnosti aj smerom na východ, a to nielen o Ukrajinu, ale aj o ďalšie krajiny s asociačnou dohodou s EÚ, ako je Moldavsko a Gruzínsko, ktoré po ruskej invázii sú oveľa viac vystrašené a prejavili väčší záujem stať sa súčasťou európskeho integračného projektu," vysvetlil.

Dodal tiež, že EU nesmie pritom zabúdať na západný Balkán a presadzovať európske záujmy. Základným záujmom je pritom mier na kontinente, ktorý Európa po ruskej invázii na Ukrajinu stratila.

"Prvoradým cieľom EÚ je opätovne nastoliť mier na kontinente a potom prehlbovať demokratické procesy a využiť bohatstvo jednotného trhu EÚ pre prosperitu a rozvoj Európy," uviedol Štefanec. Zdôraznil, že ak členské krajiny Únie v minulosti spoločnými silami dokázali prekonať finančnú a migračnú krízu či pandémiu koronavírusu, aj teraz – ako to naznačila CoFoE – si čoraz viac ľudí uvedomuje, že rovnako len spoločnými silami a užšou európskou spoluprácou sa bude možné posunúť ďalej.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]