Autor textu: Milan Hrubo
28.03.2022

Videoukážky z vyučovania pomôžu pri príprave budúcich učiteľov

Tím pedagógov a pedagogičiek zo štyroch fakúlt Univerzity Komenského v minulom roku zaznamenával vyučovacie hodiny na šiestich školách v Bratislavskom kraji.

Foto: Stanislav Greguš

Projekt Univerzity Komenského v Bratislave - Stanem sa učITeľom poskytuje unikátnu databázu videí z reálnej výučby na základných a stredných školách. Nástroj má zlepšiť pripravenosť študentov a študentiek učiteľských odborov pre prax. Budúcim pedagógom sú v súčasnosti k dispozícii desiatky výučbových videí a stovka aktivít.

Tím pedagógov a pedagogičiek zo štyroch fakúlt Univerzity Komenského v minulom roku zaznamenával vyučovacie hodiny na šiestich školách v Bratislavskom kraji. Vytvoril jedinečný e-learningový nástroj, ktorý umožní budúcim učiteľom nahliadnuť do skutočného diania v školskej triede. Videozáznamy študentom uľahčia prepojenie pedagogickej teórie s praxou.

Z desiatok vyučovaných hodín boli do databázy vybrané tie situácie, s ktorými sa učitelia stretávajú najčastejšie. „Neašpirujeme na prezentovanie výnimočných ukážok výučby, naopak, snažíme sa naučiť študentov učiteľstva reflektovať realitu súčasných škôl,“ objasnila koordinátorka projektu Darina Dvorská z Filozofickej fakulty UK.

E-learningový nástroj Učiteľská akadémia UK je výsledkom projektu Stanem sa učITeľom. V súčasnosti obsahuje 41 videozáznamov výučby na základných, stredných školách a gymnáziách. Databáza obsahuje aj 80 krátkych videoukážok vybraných pedagogických situácií s cvičeniami a 100 aktivít pre prácu s videami. Študenti v nej nájdu tiež rozhovory s učiteľmi a učiteľkami a ďalšie vzdelávacie materiály.

pic
Foto: Stanislav Greguš

V dôsledku pandémie tvorcovia projekt rozšírili aj o špecifiká dištančnej výučby. Niektoré z videí zachytávajú aj situácie z online hodín. „Pandémia nám ukázala, že sa musíme v učiteľskej príprave zamerať omnoho flexibilnejšie, aby sme skutočne pripravili učiteľov, ktorých po skončení tejto krízovej situácie budú naše ‚new normal‛ školy potrebovať,“ uviedla odborná garantka projektu Lenka Sokolová z Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK.

Videoukážky sú určené pre študentov učiteľstva a ich vysokoškolských pedagógov Univerzity Komenského v Bratislave. V databáze ich môžu vyhľadávať podľa obsahu, zamerania pedagogických situácií či vyučovacieho predmetu. Študenti v nej nájdu aj prepisy z diania v školskej triede, cvičenia a iné inšpiratívne zadania úloh.

Milan Hrubo
Foto: Stanislav Greguš

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]