Autor textu: TASR
13.02.2022

V Múzeu školstva a pedagogiky ukladajú zbierkový fond, otvoriť ho chcú na jeseň

Múzeum má podľa múzejnej pedagogičky Zuzany Kunštekovej za sebou mimoriadne náročné obdobie.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Michal Svítok

Bratislava 13. februára (TASR) – V budove Múzea školstva a pedagogiky, ktoré sa presťahovalo z bratislavskej Petržalky do Devínskej Novej Vsi, pracujú zamestnanci múzea na vybalení a uložení takmer 50.000 školských pamiatok zbierkového fondu. Doteraz boli spracované celkovo tri štvrtiny z tohto fondu. Uviedla to pre TASR riaditeľka múzea Martina Kočí. Finalizáciu prác predpokladá v prvej polovici tohto roka. Otvoriť múzeum plánujú na jeseň.
      
Múzeum školstva a pedagogiky má podľa múzejnej pedagogičky Zuzany Kunštekovej za sebou mimoriadne náročné obdobie. "Po presťahovaní do budovy, ktorá prešla rekonštrukciou interiéru pre potreby múzejnej inštitúcie, prebehla nutná adaptácia pracoviska v nových priestoroch. Depozitáre, ktoré sú súčasťou budovy, boli čiastočne vybavené špecializovaným regálovým systémom na odborné uloženie zbierkových predmetov a následne sa začal proces ich vybaľovania a zákonom stanovenej revízie," priblížila riaditeľka múzea.
      
Kolektív kurátorov múzea zároveň v tomto pandemickom období pripravil nový výstavný projekt stálej expozície dejín školstva a pedagogiky na Slovensku. "Ten v súčasnosti dostal jasnejšie kontúry vďaka už spracovanému architektonicko-výtvarnému návrhu. Realizáciu stálej expozície a otvorenie múzea pre verejnosť predpokladáme na jeseň tohto roka," povedala Kočí. Všetko však podľa nej závisí od priebehu procesu verejného obstarávania.  
      
Aj napriek tomu, že Múzeum školstva a pedagogiky je naďalej zatvorené, sprístupnilo verejnosti virtuálnu prehliadku autorskej výstavy nazvanej Fenomén spolupráce. Tá predstavuje niekoľkoročnú spoluprácu Múzea školstva a pedagogiky s Ateliérom reštaurovania výtvarných diel vytvorených na papieri a fotografie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Virtuálna prehliadka je prístupná na webovom sídlo múzea.
      
Vďaka spolupráci s ďalšími inštitúciami, prevažne z radov slovenských knižníc, múzeum ponúka možnosť navštíviť autorské výstavné projekty z cyklu Osobnosti v školských laviciach na rôznych miestach Slovenska. Jednotlivé výstavy mapujúce spomienky na žiacke a študentské časy slovenských osobností z oblasti divadla, literatúry, športu či filmu návštevníci môžu v priebehu prvého polroka vidieť napríklad v Novohradskej knižnici v Lučenci, Mestskej knižnici v Tisovci, Slovenskom národnom múzeu – Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň, v Krajskej knižnici v Žiline, Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove či v Knižnici Mateja Hrebendu v  Rimavskej Sobote.
      
Múzeum školstva a pedagogiky po 20-ročnom pôsobení v bratislavskej Petržalke od roku 2020 sídli v takmer 100-ročnej budove bývalej školy v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Zriaďovateľom Múzea školstva a pedagogiky je rezort školstva a je organizačnou zložkou Centra vedecko-technických informácií SR.
      
Jeho poslaním je prostredníctvom odborných múzejných činností uchovávať hmotné dokumenty z dejín školstva a pedagogiky na Slovensku ako národné kultúrne dedičstvo. Poskytuje špecializované metodické a konzultačné služby s možnosťou bádania v jednotlivých archívnych dokumentoch zo zbierkového fondu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]