Autor textu: Andrea Petrencová
07.02.2022

Aplikácia WocaBee na učenie slovíčok pre školy patrí medzi TOP inovácie

Online aplikácia WocaBee na učenie slovíčok pre školy získala ocenenie Inovatívny čin roka.

Foto: WocaBee

Bratislava 07.02.2022 (Skolske.sk/OTS)

Z rúk ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka ho uplynulý piatok prevzal autor aplikácie Michal Ošvát. Aplikácia WocaBee sa umiestnila na 2. mieste v kategórii Inovácia služby a v rámci 14. ročníka súťaže Inovatívny čin roka bola jediným oceneným projektom v oblasti školstva a vzdelávania. Súťaž každoročne vyhlasuje Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky a pre rezort hospodárstva ho organizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra.

Webová aplikácia WocaBee na učenie slovíčok sa ako moderná pomôcka na výučbu cudzích jazykov používa od roku 2018.  Jej autorom je mladý slovenský programátor, absolvent Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave Ing. Michal Ošvát. Pôvodne ju vytvoril ako nástroj pre vlastné učenie sa jazyka, až neskôr prototyp aplikácie v spolupráci s pedagógmi prispôsobil na používanie na školách.

Na jar roku 2020 počas prvej vlny koronakrízy poskytol Michal Ošvát WocaBee školám ako bezplatnú pomoc v situácii, kedy učiteľom chýbali akékoľvek pomôcky pre dištančné vyučovanie. Jeho ponuku v priebehu niekoľkých dní využili desaťtisíce žiakov a učiteľov a Michal Ošvát musel aplikáciu preprogramovať a prispôsobiť skokovému nárastu používateľov.

Práve túto inováciu ocenila komisia pri hodnotení v rámci 14. ročníka súťaže Inovatívny čin roka, do ktorého bolo prihlásených rekordných 35 návrhov. Inovovaná aplikácia umožnila mladému programátorovi vstúpiť na zahraničné trhy a posilniť aj pozíciu na kľúčových trhoch na Slovensku a v Českej republike. Aplikácia sa v súčasnosti využíva na školách v 9-tich európskych krajinách a doteraz ju vyskúšalo viac ako 300 000 žiakov a učiteľov.

Aplikácia WocaBee bola v rámci 14. ročníka súťaže Inovatívny čin roka jediným oceneným projektom z oblasti školstva a vzdelávania. „Ocenenie Inovatívny čin roka, ktoré som prevzal z rúk ministra hospodárstva SR, je pre mňa veľkou cťou a zároveň zadosťučinením za prácu, ktorú som školám venoval v posledných rokoch. Školstvo a vzdelávanie, rovnako ako ostatné oblasti nášho hospodárstva inovácie potrebujú, a ja som veľmi rád, že môžem takto prispieť k modernizácii jazykového vzdelávania,“ hovorí Michal Ošvát a pokračuje: „Získaním ocenenia však samozrejme inovácie vo WocaBee nekončia, práve naopak. Aplikáciu na základe spätnej väzby od učiteľov a žiakov vylepšujeme neustále a pravidelne prinášame novinky, ktoré zefektívňujú prácu s aplikáciou, motivujú a zlepšujú výsledky žiakov.“

Aplikácia WocaBee sa v roku 2020 dostala do rebríčka TOP 10 najvyhľadávanejších výrazov na slovenskom internete. Od roku 2019 na školách na Slovensku a v Českej republike organizuje online súťaž v učení slovíčok Jazykový WocaBee šampionát, ktorá v roku 2021 získala záštitu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Od roku 2021 WocaBee organizuje vzdelávacie webináre pre učiteľov cudzích jazykov s doterajšou celkovou účasťou takmer 25 000 učiteľov.

Viac o aplikácii WocaBee a o ocenení Inovatívny čin roka, ktoré získala, nájdete v tomto videu:

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]