Autor textu: TASR
28.01.2022

Erasmus+ sa zameria na inklúziu, digitalizáciu či rozmanitosť

V rámci programu sa má rozvíjať digitálne vzdelávanie, podporiť sa má kapacita učiteľov, školiteľov a pracovníkov s mládežou, využívať sa majú aj digitálne nástroje a obsah.

Ilustračná snímka, FOTO TASR – Dano Veselský

Bratislava 28. januára (TASR) – Nové programové obdobie programu Erasmus+, ktoré potrvá do roku 2027, sa zameria na štyri priority. Ide o digitalizáciu, inklúziu a participáciu mládeže. Štvrtou oblasťou je zelený Erasmus+. Uviedli to počas piatkovej konferencie Vízie Erasmus+.

Generálny riaditeľ sekcie medzinárodnej spolupráce a európskych záležitostí na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR Marek Moška poznamenal, že program je vnímaný ako úspešný projekt. Cieľom v nasledujúcich rokoch je zvýšiť kvalitatívny vplyv akcií a zabezpečiť rovnaké príležitosti. Na tento účel bude program oslovovať ľudí rôzneho veku a z rôznych kultúrnych, sociálnych i ekonomických prostredí. Zameriavať sa chce na osoby s nedostatkom príležitostí vrátane osôb so zdravotným postihnutím, s ťažkosťami pri vzdelávaní či na ľudí žijúcich vo vidieckych regiónoch.

Ďalšou prioritou je digitalizácia. V rámci programu sa má rozvíjať digitálne vzdelávanie, podporiť sa má kapacita učiteľov, školiteľov a pracovníkov s mládežou, využívať sa majú aj digitálne nástroje a obsah. Moška uviedol, že vzhľadom na pandémiu ochorenia COVID-19 sa mobility realizujú, mnohé aj online spôsobom. Erasmus + bude nasledujúce roky niesť aj prívlastok zelený.

Rozpočet programu sa na roky 2021 - 2027 odhaduje vo výške 26,2 miliardy eur. Vedúca oddelenia pre koordináciu programu Erasmus+ na generálnom riaditeľstve pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport Európskej komisie Ute Haller-Blocková uviedla, že v porovnaní s predchádzajúcim programovým obdobím (2014 - 2020) ide takmer o dvojnásobné financovanie. "Aj v pandemických časoch záujem o tento program pokračuje," povedala Haller-Blocková. Podľa jej slov sa očakáva, že počas trvania programu sa na činnostiach mobility v zahraničí zúčastní približne desať miliónov jednotlivcov.

Diskutujúci sa zhodli, že zahraničná mobilita pozitívne vplýva na vzdelávací, osobný, sociálny, ale aj profesionálny rozvoj. A to najmä tým, že zlepšuje znalosti, zručnosti či pomáha budovať dôveru a nezávislosť.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]