Autor textu: TASR
13.10.2021

Víťazi z turnaja mladých fyzikov volia pre svoje ďalšie štúdium zahraničie

Viacerí však uvažujú, že by sa po vysokoškolskom štúdiu vrátili naspäť domov na Slovensko. 

Ilustračná snímka, Foto TASR/AP.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Pätica víťazov z Medzinárodného turnaja mladých fyzikov z gruzínskeho Kutajsi si pre svoje ďalšie štúdium volí zahraničie. Viacerí však uvažujú, že by sa po vysokoškolskom štúdiu vrátili naspäť domov na Slovensko. 

Tímlíderka Veronika Ucekajová študuje od septembra fyziku na Karlovej univerzite v Prahe. Myslí si, že ide o vlastnosť mladých ľudí, že chcú spoznávať niečo nové. V Prahe vidí obrovský potenciál na sebarozvoj. Nad tým, či sa po štúdiu plánuje vrátiť naspäť na Slovensko, ešte neuvažovala. 

Jediným mužským zástupcom v tíme bol Michal Varšányi, ktorý chce ísť študovať tiež do zahraničia. Najviac rozmýšľa nad štúdiom v Spojených štátoch amerických. "Pretože tam je kvalita univerzít oveľa vyššia v zásade kvôli tomu, že tie univerzity sú podporované. V budúcnosti po štúdiu by som sa rád vrátil na Slovensko a tu ďalej žil," uviedol pre TASR tretiak na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislave. 

V poslednom ročníku na 1. Súkromnom gymnáziu v Bratislave je Nina Nevláčilová. "Pokúsim sa tiež dostať na nejakú univerzitu do zahraničia, uvažujem pravdepodobne nad Holandskom, možno Anglickom," poznamenala s tým, že s najväčšou pravdepodobnosťou chce študovať v odbore matematika.  

Tento rok bude maturovať na gymnáziu v Sobranciach aj ďalšia členka víťazného tímu Daniela Vasiľová. "Mňa rovnako ako väčšinu mladých ľudí láka skúsiť život v zahraničí, či už štúdium, ale aj samotný život. Ktovie, možno po tých pár rokoch zistím, že mi život v zahraničí ponúka oveľa lepšie hodnoty a kvality života, alebo zistím, že život na Slovensko bol pre mňa lepší," uviedla s tým, že uvažuje nad štúdiom v Dánsku.  

Aj študentka Gymnázia Jura Hronca v Bratislave Karolína Jediná uvažuje nad tým, že by vycestovala za štúdiom do zahraničia. "Cieľom je dostať sa medzi ľudí, ktorí spravili nejaký krok navyše, a tiež vycestovali. Najviac sa teším na nové kontakty, na ľudí, ktorí chcú urobiť niečo pre to, aby sa posunuli vpred," poznamenala pre TASR. Návrat na Slovensko nevylučuje. Najviac ju láka štúdium fyziky alebo informatiky pravdepodobne v Prahe. 

Medzinárodný turnaj mladých fyzikov je vedecká súťaž tímov stredoškolákov. Súťaž napodobňuje skutočný vedecký výskum, ako aj proces prezentácie a obhajoby získaných poznatkov. Účastníci majú takmer rok na to, aby pracovali na 17 otvorených výskumných problémoch. Pätica Slovákov získala na turnaji zlatú medailu. Ucekajová zároveň dostala aj ocenenie pre najúspešnejšiu súťažiacu celého turnaja. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]