Autor textu: TASR
03.09.2021

Víťaz esejistickej súťaže sa stretne s nositeľom Nobelovej ceny

Eseje bude hodnotiť porota pozostávajúca z vedcov z oblasti prírodných aj spoločensko-humanitných vied, ako aj z ďalších osobností. 

Americký teoretický fyzik Kip Thorne, foto z archívu. FOTO TASR/AP

Bratislava 3. septembra (TASR) – Víťaz esejistickej súťaže, ktorú vyhlásila Nadácia Eset, sa stretne s nositeľom Nobelovej ceny a vedeckým producentom filmu Interstellar Kipom Thornem. Verejnosť bude musieť hľadať v eseji odpoveď na otázku, či je veda riešením všetkých výziev ľudstva. 

"Esejistickú súťaž vnímame ako príležitosť podnietiť čo najširší okruh autorov zamyslieť sa nad významom vedy. Návšteva profesora Kipa Thorneho na Slovensku je pre našu krajinu, a najmä jej vedeckú komunitu, obrovská česť. Objav gravitačných vĺn, za ktorý mu bola udelená Nobelova cena, je potvrdením platnosti Einsteinovej teórie relativity a otvára nové možnosti pozorovania vzdialeného vesmíru vrátane takých fenoménov, ako sú zrážky superhmotných čiernych dier," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Eset Richard Marko. Eseje bude hodnotiť porota pozostávajúca z vedcov z oblasti prírodných aj spoločensko-humanitných vied, ako aj z ďalších osobností. 

Zoznam víťazných esejí, ktoré porota vyberie, ako aj eseje samotné budú zverejnené na stránke súťaže. Hlavného víťaza určí predseda poroty, medzinárodne uznávaný teoretický fyzik Kip Thorne. Okrem hlavného víťaza esejistickej súťaže bude spomedzi všetkých prihlásených esejí, ktoré splnili základné kritériá súťaže, vyžrebovaná aj ďalšia víťazná esej. Jej autor získa finančnú odmenu. 

Súťažné eseje musia byť napísané v anglickom jazyku a môžu mať maximálny rozsah 3600 znakov (vrátane medzier). Príspevky možno prihlasovať cez webovú stránku súťaže do 20. septembra. Súťaž je otvorená pre všetkých obyvateľov s trvalým alebo prechodným pobytom na území Slovenska vo veku od 16 rokov.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]