Autor textu: Mária Tarišková
25.08.2021

Do kín prichádza česko-slovenský rodinný film s ekologickým posolstvom

Martin a tajomstvo lesa rozpráva príbeh moderného 11-ročného chlapca, rozmaznaného civilizačnými vymoženosťami, ktorý si hľadá cestu k prírode a zažije pritom napínavé dobrodružstvo s čarovnými lesnými bytosťami.

Foto: BontonFilm

Bratislava 25.08.2021 (Skolske.sk/OTS)

Snímka premyslene kombinuje hrané pasáže s animáciou a spája v sebe rozprávkové či fantasy prvky s myšlienkou ekológie a ochrany prírody. Film zachytáva originálnu atmosféru letných táborov a okrem toho odhalí detským divákom aj skutočné tajomstvá našich lesov. Keď sa totiž nepozeráme, na každom kroku v nich ožívajú lesné bytosti najrôznejších tvarov. „V lese je viac života, než si myslíme. Ak zakopnete o koreň stromu alebo na vás spadne šiška, nie je to náhoda a nie je to ani hravá veverička. Sú to oni a dávajú vám najavo, kto je v lese doma,“ hovorí položartom režisér Petr Oukropec.

Petr Oukropec má už za sebou dva filmy pre deti a mládež – Modrý tiger a Ani vo sne! Ako producent sa podieľal na vzniku mnohých oceňovaných českých a slovenských filmov za posledných 25 rokov (Baba z ľadu, Tiché dotyky, Nech je svetlo, Služobníci).

Hlavný hrdina filmu Martin a tajomstvo lesa má jedenásť, býva v meste, prírodu doteraz videl iba z okna a prázdniny najradšej trávi sledovaním obrazovky svojho smartfónu. Jedno leto to už jeho rodičov prestane baviť, a tak ho otec prihlási do tábora uprostred divočiny, aby zažil „skutočné dobrodružstvo“. Mobily sú tu zakázané, spí sa v indiánskych stanoch típí, umýva sa v potoku a jedlo sa varí na ohni, ktorý deti musia založiť bez pomoci zápaliek či zapaľovača. Lenže táborový život Martina vôbec nenadchýna, do kolektívu nezapadol, a tak sa v noci rozhodne utiecť. Les ho však nepustí. Čarovné lesné bytosti trpia nedostatkom vody, ktorá sa ukryla pred „ťažiarmi“. Martinovi sa ukážu, lebo má tri predmety potrebné na ich záchranu. On však bytosti len zištne využije, aby mu pomohli vyhrať v táborovej hre. Keďže Martin svoju časť dohody nesplnil, čarovné tvory mu začnú škodiť, až sa napokon jeho podvodné konanie odhalí pred všetkými v tábore. Martin si uvedomí svoju chybu a postupne si začína nachádzať cestu ku kolektívu aj k lesu, ktorý sa s pomocou dievčatka prezývaného Líška pokúsi zachrániť pred bezohľadnými dospelými.

Hlavnú postavu si zahral skúsený detský herec Sebastian Pöthe, ktorý sa objavil už v niekoľkých celovečerných snímkach (Operácia Anthropoid, Balada o pilotovi, Hodinárov učeň). Skúsenosti s filmom má aj jeho herecká partnerka Josefína Krycnerová, alias Líška, ktorá účinkovala v snímke Záhradníctvo: Rodinný priateľ, v televíznom filme Mária Terézia či v očakávanom Zátopkovi. V dospelých úlohách sa predstavia napríklad Vasil Fridrich a Aleš Petráš ako táboroví vedúci a Kristýna Boková či Ester Geislerová ako matky malých táborníkov.

Film Martin a tajomstvo lesa v sebe nesie pozitívne posolstvo o dôležitosti ochrany prírody, ktoré je v súčasnosti mimoriadne aktuálne. Edukačný a výchovný rozmer tu však nie je uplatnený na úkor estetickej kvality, práve naopak, snímka najmenších divákov vzdeláva vtipnou, hravou, fantasy formou, pričom prepojenie špičkovej animácie, výtvarnej zložky a hraných pasáží so zábermi na malebnú českú prírodu vytvára skutočne unikátne filmové dielo, ktoré dokáže zaujať nielen deti, ale aj dospelých.

Tvorcovia by podľa svojich vlastných slov snímkou Martin a tajomstvo lesa radi nadviazali na kultové česko-slovenské detské filmy z minulosti, ako Chobotnice z druhého poschodia, Lucia, postrach ulice či Páni kluci, a prispeli tak do domácej filmotéky ďalším nadčasovým a hodnotným titulom pre deti a mládež. Malí aj veľkí diváci na Slovensku sa už čoskoro budú môcť presvedčiť na vlastné oči, či sa im to podarilo. Rodinný film Martin a tajomstvo lesa príde do slovenských kín 26. augusta 2021.

​​​​​​​

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]