Autor textu: TASR
22.07.2021

Tohtoročná Potulná galéria upozorní na hoaxy a konšpirácie

Organizátori sa rozhodli upozorňovať ľudí v regiónoch Slovenska na potrebu kriticky myslieť.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Bratislava 22. júla (TASR) - Potulná galéria bude aj tento rok pre pokračujúcu pandémiu pôsobiť v open-air verzii. Výstava a koncertné turné sa vyberie po Slovensku na malom nákladnom aute s balkónom. "Tematicky sa bude zaoberať hoaxami a konšpiráciami, ktoré po prvýkrát v histórii nielen ohrozujú ľudské životy, ale ich aj reálne ukončujú," informovala TASR PR manažérka Zuzana Kizáková.
      
Organizátori sa preto rozhodli upozorňovať ľudí v regiónoch Slovenska na potrebu kriticky myslieť. "Vyhľadávať zdroje, preverovať fakty a nestať sa obeťou manipulácií a dezinformácií," dodáva Juraj Čarný, autor a kurátor projektu, ktorý odštartuje tohtoročnú sezónu 23. júla na Festivale Tužina Groove.
      
Potulná galéria s koncertným turné pesničkára Mateja Tále a výstavou "Čo všetko by mohla byť pravda, ale nie je" počas leta navštívi mestá a mestečká juhovýchodného, južného, severného aj západného Slovenska - Kráľovský Chlmec, Čiernu nad Tisou, Veľké Kapušany, Humenné, Čadcu, Modru, Malacky a iné. "Zúčastní sa aj na niekoľkých letných festivaloch ako napríklad Atmosféra, 4 živly, Moc umenia. V Bratislave sa predstaví na Komunitnej akcii OZ Ulita na Kopčianskej ulici," dodala Kizáková.
      
Na výstave, ktorú uvádza výšivka aktivistickej skupiny Kundy Crew, predstaví Shooty karikatúru Na hodinách postfaktuálnej výchovy sa naučíme vyhľadávať informácie, ktoré nám vyhovujú, tiež niekoľko obrazov venovaných iracionálnemu strachu z očkovania. Aldo Giannotti ponúkne divákom stavebnicu nového variantu Corona vírusu. Slávnu konšpiráciu z čias studenej vojny - Americký chrobák, uvedú Jarmila Mitríková a David Demjanovič. Bulharský umelec Luchezar Boyadjiev vytvoril pre galériu na kolesách zatiaľ nerealizovaný návrh pomníka Georga Sorosa. Ivana Sáteková, ktorá sa vo svojej tvorbe venuje problematike konšpirácií, vystaví kresby komentujúce závislosť ľudí na mobilných telefónoch a sociálnych sieťach.
      
Potulná galéria sa túla po námestiach, školách a letných festivaloch slovenských miest a dedín od roku 2017. Venovala sa už téme utečeneckej krízy či spolužitiu s Rómami. Minulý rok zaznamenala s výstavou Blokáda extrémizmu 6000 najazdených kilometrov, navštívila 50 slovenských miest, absolvovala 66 predstavení pre 14.000 návštevníkov.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]