Autor textu: Maximilián Želiska
03.05.2021

Dnes je to už 19 rokov, čo do kín skočil prvý Spider-Man

Tobey Maguire nemal byť pôvodne hlavnou postavou, no jeho počin sa napokon stal legendárnym. 

Snímka z filmu Spiderman. Foto: YouTube

Bratislava 03.05.2021 (Skolske.sk)

3.mája 2002 sa v kinách oficiálne prvýkrát objavil film, ktorý ovplyvnil detstvo nejedného z nás. Áno, je to už veľmi dlhá doba. Dá sa povedať, že Spider-Man sa stal vlastne prvým populárnym filmom o superhrdinovi aj v našich končinách. Počas prvého víkendu toto dielo režiséra Sama Raimiho zarobilo v USA 115 miliónov dolárov a hneď takmer vykrylo všetky náklady na produkciu.

I keď sa od vzniku filmu zrodilo hneď niekoľko nových spracovaní s novými hercami, Tobey Maguire, ostane pre fanúšikov rozhodne „tým pravým“ a sledovanie filmu je aj po viacerých opakovaných zhľiadnutiach vždy nostalgickým zážitkom. O rolu pavúčieho muža Petera Parkera sa pôvodne uchádzali aj také mená ako napríklad Leonardo DiCaprio či Heath Ledger. I keď spočiatku boli pochybnosti, či Tobey Maguire fyzicky pasuje do úlohy, napokon tvorcov na toľko ohormil, že rolu získal.

Tobey musel podstúpiť mesiace tvrdej prípravy. Bol trénovaný rôznymi druhmi trénerov, absolvoval hodiny jógy, či dokonca študoval pohyb reálnych pavúkov. Oplatilo sa. Jeho výkon mu odštartoval hviezdnu kariéru.

Prečítajte si aj zopár zaujímavostí o filme, ktoré ste možno doteraz nevedeli:

​​​1. V komiksovej predlohe sú oči Petera Parkera (Tobey Maguire) hnedé a oči Harryho Osborna (James Franco) sú modré. V skutočnosti vo filme sú oči Tobey McGuire modré a oči Jamesa Franca hnedé.

2. Pred týmto filmom sa plánoval Spider-Man už v 80. rokoch, ale v hororovej podobe.

3. Tobey Maguire sa v skutočnosti bojí výšok.

4. Pôvodne mali byť vo filme dve záporné postavy, a to Green Goblin a Dr. Octopus. Druhý menovaný však šancu dostal až v druhom dieli ságy.

5. Niektoré zábery s pavučinami v New Yorku sa natáčali aj v blízkosti WTC („dvojičky“). Po známych teroristických útokoch z 11.septembra 2001 museli byť zábery odstránené.

6. Aj keď sa režisér Raimi snažil natáčať čo najviac v New Yorku, dve z najznámejších scén na Times Square či Queensboro Bridge boli primárne vyhotovené v Hollywoode za pomoci počítačových efektov.

7. Vo filmovom dome Parkerovcov aj v reálnom svete bývali Parkerovci.
(zdroj: csfd.cz)


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]