Autor textu: Maximilián Želiska
03.05.2021

Olympijské hry sú za dverami. Športovci budú každý deň testovaní, no účasť divákov je nepravdepodobná

Ešte pred odchodom do Japonska budú musieť športovci dvakrát po sebe absolvovať negatívny test.

Na archívnej snímke z 24. februára 2021 olympijské kruhy sa odrážajú na skle hotelovej reštaurácie v Tokiu, FOTO TASR/AP

Bratislava 03.05.2021 (Skolske.sk)

Olympiáda v hlavnom meste Japonska sa mala konať už minulý rok, no kvôli pandémii musela byť, pochopiteľne, preložená o rok neskôr. Teraz by už júlové zahájenie nič ohroziť nemalo. Celé hry budú prebiehať za prísnych opatrení a podľa najnovších informácie je reálne, že do areálov nebudú vpustení diváci.

Síce sú očakávania a nadšenie športových nadšencov vysoké, šéf olympiády Seiko Hashimoto v najnovšom interview priznal, že môže skutočne nastať situácia, pri ktorej nebudú môcť povoliť účasť divákov. O všetkom sa rozhodne v najbližších týždňoch.

Reštrikcie sa dotknú aj olympionikov. Nová smernica hovorí, že športovci budú testovaní každý deň. Ešte pred odchodom do Japonska budú musieť dvakrát po sebe absolvovať negatívny test. Taktiež im nebude dovolené cestovať v Tokiu verejnou dopravou. Na všetky presuny budú musieť využiť oficiálne prepravné vozidlá. Stravu budú konzumovať v zariadeniach v areáli a nebudú vpustený do verejných reštaurácií.

Obmedzené budú aj osobné kontakty. Tí športovci, ktorí budú v kontakte dlhšom ako 15-minút s pozitívne testovanou osobou (bez nosenia masky a bez 1-metrového odstupu) budú považovaní za blízke kontakty a môžu čeliť dokonca aj vylúčeniu z hier.

Zaujímavosťou bude, že všetci športovci dostanú po príchode do olympijskej dediny špeciálne smartphony značky Samsung, ktoré budú poskytovať dôležité aplikácie, informovať o všetkých pravidlách a zaisťovať bezpečné konanie hier.

Štart veľkej športovej slávnosti je naplánovaný na 23. júla.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]