Autor textu: Juraj Šmondrk
03.05.2021

Pandémia mení plány! Žiar nad Hronom stále bez funkčnej plavárne

Termíny dokončenia rekonštrukcií ako na hojdačke.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Žiar nad Hronom 03.05.2021 (Skolske.sk) Žiar nad Hronom patrí k mestám, ktoré sa snažia prísť každý rok s nejakou novinkou. V posledných rokoch sa zameriava prioritne na rozvoj kultúry a športu v regióne. Začalo to stavbou krásneho štadióna pre miestny futbalový klub FK Pohronie. V roku 2019 si na chuť prišli konečne i fanúšikovia hokeja, keď sa slávnostne v auguste otvoril zimný stánok klubu MŠHK Žiar nad Hronom. V spomínanom roku sa začali i stavebné práce na plavárni, ktoré do dnešného dňa nemajú konca kraja poznania dátumu. 

Začiatok nemá konca

Žiarska plaváreň zavrela svoje brány verejnosti v máji roku 2019. Prvé práce na projekte mesta začali až o pol roka neskôr. Problém nastal v pláne stavby športoviska, ale i financií. Občania sa mali tešiť na nové sauny, po úprave rozpočtu už mesto dáva stopku saunám. Škrt cez rozpočet mestu urobila i pandémia a je otázne v akej forme plaváreň bude vyzerať.

Vplyv pandémie

Mesto označilo koronakrízu za jeden z hlavných dôvodov predĺženia prác na tomto projekte.
,,Pôvodný termín, keď sme krytú plaváreň začínali stavať, tak sme sa snažili smerovať ,aby sme to ukončili najneskôr v polovici roku 2021, avšak vzhľadom na to,čo sa v predchádzajúcom roku udialo, tak došlo k obmedzeniu rozpočtu. Z pôvodného rozpočtu 3 500 000 milióna eur sa nám podarilo prestavať približne 800 000 eur. Ak všetko pôjde plánu a financovanie bude zabezpečené v plnej miere, predpokladám, že práce by sme mohli mať hotové na konci tohto kalendárneho roka,“ vyjadril sa šéf mestskej spoločnosti Technické služby Igor Rozenberg.​​​​​​​

Výhodná investícia

​​​​​​​Cena projektu je 3 500 000, avšak vedúci kancelárie mesta Žiar nad Hronom si myslí, že by mohli byť vynaložené náklady nižšie ako cena projektu.

,,Chceli by sme ušetriť na plavárni nejakú sumu, nie je to nesplniteľné a všetko robíme pre to, aby nás to nestálo viacej. Riešime si sami verejné obstarávanie, rozdeľujeme projekt na viacero častí, obstarávame vzduchotechniku, bazén, strechu, pomaly začína rekonštrukcia fasád. Cieľom mesta je i úspora energie v interiéri plavárne," povedal Baláž, ktorý zároveň verí, že sa ekonomická situácia mesta nezhorší v priebehu roka.

Nadšení Žiarčania

Obyvateľov Žiaru nad Hronom teší záujem mesta o zlepšenie životného komfortu občanov.
,,Teším sa, že mesto napreduje. Po vonkajších športoviskách budeme mať i niečo interiérové zrekonštruované. Na plaváreň som chodil pravidelne a už sa neviem dočkať nových zmien, hovorí sa o zväčšení bazénov a bezpečnejších lavičkách. Predsa bezpečnosť je to najdôležitejšie a tak sa i mesto k tomu stavia, napríklad v októbri minulého roka prišla k nám novinka osvetleného priechodu,“ pochvaľuje mestských zastupiteľov obyvateľ Daniel.

​​​​​​​,,Rekonštrukcia plavárne mi vo veľkej miere skomplikovala plány trénovania, keďže som plavkyňa. Myslím si, že už bolo na čase začať niečo s tým robiť. Hlavne tie šatne a sprchy boli v katastrofálnom stave. Takže vítala som tento krok i napriek mojej časovej strate naprieč voľnému času. Pevne verím, že už v januári budúceho roka si v nej zaplávam,“ povedala nádejná športovkyňa Diana.
 


Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]