Bratislava 8. apríla (TASR) - Projekt Skutočne zdravá škola plánuje priniesť revolúciu do školského stravovania. Ide o komplexný program stravovania a neformálneho vzdelávania o jedle a výžive pre všetky materské, základné a stredné školy. Pomáha v rozvoji kultúry zdravého stravovania a učí žiakov, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na náš organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje svet, v ktorom žijeme. TASR o tom informovali z občianskeho združenia Skutočne zdravá škola.
Cieľom programu je tiež dostať kvalitné, čerstvé a sezónne produkty od domácich výrobcov a pestovateľov do škôl. Projekt získal podporu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, vďaka ktorej prichádza k revízii stravovania na školách a tie sa dočkajú doplnenia aplikácie, ktorá obsahuje vysvetlenie práce s materiálno-spotrebnými normami a receptúrami. "Cieľom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR je zatraktívniť stravovanie v školskej jedálni a pozdvihnúť ho na úroveň stravovania v reštauráciách nielen zvýšením kvality používaných surovín pri príprave jedál, ale aj podporou lokálnych farmárov a výrobcov, ktorí budú suroviny dodávať," uviedol Mikuláš Prokop z MŠVVaŠ SR, ktorý je poverený školským stravovaním. Ako doplnil, myšlienka projektu nerieši iba samotnú prípravu jedla, ale ide o celý komplex stravovania, keď sa prostredníctvom vzdelávania detí a žiakov snaží mapovať akúsi cestu jedla od vzniku surovín, až po servírovanie na tanier.
V rámci školského stravovania sa uľahčí vedúcim školských jedální aj práca pri príprave vyváženého stravovania. "Vďaka úprave aktuálnych noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa princípov z aplikácie odpadne vedúcim práca navyše pri prepočte a úprave jednotlivých receptúr. Upravené receptúry budú odrážať aktuálne odporúčania pre výživu detí, čo je dôležité aj z hľadiska primárnej prevencie neprenosných chronických ochorení, ako je napríklad diabetes, hypertenzia, rakovina, ale aj z hľadiska budovania zdravých stravovacích návykov detí a prevencie podvýživy, ako aj obezity a s nimi spojenými zdravotnými ťažkosťami," priblížila nutričná vedkyňa Ivana Kachútová, ktorá je jednou z odborných garantiek programu. Podávané jedlá budú podľa nej vďaka postupne realizovaným zmenám okrem iného pripravované iba z čerstvých potravín bez použitia dochucovadiel, bohatšie na zeleninu, zvýši sa podávanie celozrnných obilninových výrobkov a rastlinných bielkovín, zníži sa podiel pridaného cukru a celkovo budú receptúry nutrične vyváženejšie.
Do konca roka je na pláne prijať do programu okolo 80 škôl z celého Slovenska.